U IT sektoru prosječna plata 6.000 $ | Ekonomist

U IT sektoru prosječna plata 6.000 $

Izraelska uprava za inovacije planira da duplira broj zaposlenih u kompanijama visoke tehnologije i istovremeno ohrabruje druge da postanu inovativnije.

U godišnjem izvještaju uprave se navodi da nema dovoljno kvalifikovanih inženjera i softver profesionalaca i da zato rastu plate i troškovi, pa industrija ne može da se razvija onako brzo kako bi mogla.

U kompanijama visoke tehnologije danas je zaposleno oko 250.000 ljudi, što je samo 8,3 odsto radne snage u Izraelu, uprkos reputaciji te zemlje kao “Start up” nacije.

Uprava za inovacije namjerava da taj broj poveća na pola miliona za deset godina. Od 2005. do 2015. godine plate u sektoru visoke tehnologije su porasle za 38 odsto. Prosječna mjesečna plata je sada oko 6.000 dolara što je više nego duplo od prosjeka u zemlji.

Izraelska proizvođačka industrija nije dovoljno inovativna i ima teškoća u nadmetanju sa jeftinim azijskim zemljama, upozoravaju u Upravi za inovacije.

Ta industrija ne odgovara uvijek istim standardima kvaliteta i inovacija kao Zapad. Ako se ne unaprijedi, jaz između ekonomija visoke tehnologije i onih starih će se produbiti i zato se ističe potreba uvođenja robotike i senzora u tehnologiju proizvodnje, zaključuje se u izveštaju.


 

Izvor: Beta

Komentariši

Top