U samo mjesec dana dolar ojačao 5%, a cijena nafte pala dodatnih 17% | Ekonomist

U samo mjesec dana dolar ojačao 5%, a cijena nafte pala dodatnih 17%

Kraj 2014. i početak 2015. godine na finansijskim tržištima bio je naročito buran. Na gotovo svim tržištima došlo je do iznadprosječno velikih promjenama u cijenama. Najinteresantnije promjene dogodile su se na valutnom tržištu i na tržištu energenata.

Od sredine prošlog mjeseca američki dolar je ojačao dodatnih 5% u odnosu na euro, te nastavio trend jačanja koji je započet prošle godine. Do velike potražnje za američkim dolarom dovela je osjetno bolja situacija u američkoj ekonomiji od one u eurozoni, ali i špekulativna potražnja od strane velikih investitora na međunarodnom valutnom (Forex) tržištu.

Prema posljednjem izvještaju sa futures tržišta u Chicagu, čak 82% velikih špekulanata momentalno ima otvorene prodajne naloge na valutnom paru EUR/USD, a to znači da očekuju nastavak slabljenja eura i jačanja dolara.

Kada je u pitanju kurs dolara u odnosu na ostale valute, veliki špekulanti takođe očekuju jačanje dolara, no u nešto manjoj mjeri nego u odnosu na euro.

Najveća promjena cijene u proteklih mjesec dana dogodila se na nafti. Cijena WTI nafte pala je dodatnih 17%, te u trenutku pisanja analize na platformama MTradinga iznosi 47,85 dolara po barelu. U posljednjih 6 mjeseci cijena je pala čak 55% što je veoma neuobičajeno. Posljednji ovakav pad dogodio se 2008. godine u jeku finansijske krize.

Cijene akcija takođe su bile volatilne. I američki i evropski indeksi su u nekoliko navrata pali pa nakon toga ponovo porasli 5% u svega nekoliko dana. Danas su vrijednosti američkog SP500 i njemačkog DAX indeksa tačno na nivou na kojem su i započeli godinu, pa se nalaze samo 2-3% ispod rekordno visokih vrijednosti dostignutih krajem prošle godine.

S obzirom na situaciju, kakvo kretanje očekivati u bliskoj budućnosti?

Američki dolar će dugoročno vjerovatno još jačati u odnosu na sve ostale valute, pa tako i u odnosu na euro, ali moguće je da će uskoro doći do privremene korekcije jer je dosadašnji tempo jačanja neuobičajeno brz. Na to ukazuju i pozicije velikih špekulanata o kojima je bilo govora ranije. Obzirom da je više od 80% njih već kupilo dolar, ponestaje onih koji u kratkom roku mogu generisati dovoljno veliku potražnju, koja bi bila dovoljna za dodatno jačanje američke valute. Radi toga je moguć porast kursa EUR/USD od nekoliko procenata, no teško da se može zadržati iznad 1,200.

Kada je u pitanju nafta, takođe je moguća privremena korekcija obzirom da cijena već mjesecima pada bez prestanka, no u toku godine cijena se gotovo sigurno neće vratiti na nivo iz prve polovine prošle godine.

 

Analizu pripremio:
MTrading
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top