U Rusiji zabilježena nulta inflacija

U Rusiji zabilježena nulta inflacija

Ruska služba za statistiku Ros stat prvi put od početka godine zabilježila je nultu nedeljnu inflaciju, a godišnja je usporena na 15,7 sa 15,8 odsto krajem maja.

Poslednji put nedeljna inflacija je bila na nuli u avgustu prošle godine usled sezonskog sniženja cijena poljoprivrednih proizvoda.

Kako je navedeno u podacima statističke službe, u periodu od 2. do 8. juna 2015. godine inflacija je bila nula odsto, a od početka godine 8,4 odsto. U junu prošle godine za cijeli mjesec inflacija je bila 0,6 odsto, a od početka godine 4,8 odsto.

Prethodne sedmice cijene čokoladnih bombona porasle su 0,5 odsto, margarina, soli, karamele i čaja 0,2 do 0,3 odsto, dok su istovremeno pojeftinila jaja 1,4 odsto, svinjetina, jagnjetina, mlijeko, sir, šećer, makarone od 0,2 do 0,4 odsto.

Sniženje cijena poljoprivrednih proizvoda u prosjeku je bilo 2,2 odsto, pri čemu su krastavci pojeftinili 14 odsto, luk, kupus i paradajz 4,0 do 5,6 odsto, ali je šargarepa poskupjela 1,9, a krompir 0,8 odsto.

Cijena benzina je povećana 0,2, a dizel goriva 0,1 odsto.

Centralna banka Rusije očekuje godišnju inflaciju na nivou od 12 do 14 odsto, dok Ministarstvo za ekonomski razvoj prognozira 11,6 odsto.

Izvor:Tanjug

 
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top