U Rusiji sve više kineskih turista

Rusija ne spada među najprestižnije svjetske turističke destinacije, ali dio njihovih turista sa Zapada, zbog rata u Ukrajini – izabrao je druge destinacije. Kao zamjenu za njih, ruska vlada odgovor je potražila u Kini. 

25-godišnja Cony Lu odmor provodi u Moskvi. Tamo je s grupom kineskih turista i kaže da uživa. „Stvarno je lijepo. Građevine su prekrasne, posve drukčija kultura. Sve se razlikuje od Kine.”

Vrhunac je turističke sezone. Ipak, u Moskvi više nema toliko turista iz različitih država, kako je to nekad bio slučaj. Ruska turistička industrija ističe kako zbog pogoršanih odnosa sa Zapadom danas ima manje turista sa Zapada.

Kinezi su prvi put ove godine postali najbrojniji posjetioci u Rusiji. „Prošle godine Rusiju je posjetilo više od milion Kineza. Gotovo polovina njih je došlo na godišnji odmor. Ovoj grupi, danas je posljednji dan u Moskvi. Došli su da obiđu neke sovjetske građevine i spomenike.”

Kako se smanjio broj zapadnih turista, ruska industrija usredotočila se na to da privuče turiste iz Azije, prije svega iz Kine. Kada dolaze u grupi, kineskim turistima se ne traži viza.

Kineskim gostima se nudi povoljniji smještaj. Blizu 15 moskovskih hotela su akreditovale kineske turističke kompanije. To je neophodno, jer kineski turisti imaju neke posebne zahtjeve. Tako barem kažu ruski hotelijeri. „Svi kineski gosti traže besplatne papuče. Imamo i promotivni materijal o našem hotelu na kineskom jeziku, a tu su i vodiči kroz Moskvu. Imamo dva kineska TV kanala.”

Stručnjaci za turizam ističu kako je vlast prepoznala Kinu kao potencijalno tržište. „Prilagođavanje turizma drukčijim potrebama iziskuje mnogo rada. Ipak, država je stala iza nas, tako da se nadam da prilagodba neće dugo trajati. Vlast ranije, turizam nije ni prepoznavala kao industriju. Turizam je bio marginaliziran”, zaključila je Maya Lomidze, ekspertica za turizam.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top