U Rusiji se forsira domaći brend | Ekonomist

U Rusiji se forsira domaći brend

Moskvu će poslije mnogo godina ponovo osvetljavati svetiljke domaće proizvodnje, jer firma Lisma iz Saranska namjerava da preotme tržište od zapadnih konkurenata.

Njihove lampe se sada koriste za osvjetljavanje Kremlja i Hrama Hrista Spasitelja, prenosi Tas. “Već smo počeli isporuku naših modernizovanih lampi za ulično osvjetljenje prestonice. Slijedi priprema za tender i čim bude objavljen, konkurisaćemo”, rekao je agenciji Tas načelnik odjeljenja prodaje Lisme, Dmitrij Tumakov.

Prema njegovim riječima, početkom godine je pokrenuta serijska proizvodnja modernizovane natrijumske lampe za ulično osvjetljenje autoputeva. Ona ima poboljšane karakteristike koje su iste kao kod uvoznih lampi iste klase, među kojima su njemački Osram, holandski Filips i američki Dženeral ilektrik (General Electric).

Konkretno, 15 do 20 odsto je povećan protok svjetla, a prosječan životni vijek iznosi 40.000 do 48.000 sati.

“Tržište je pozitivno reagovalo na novi proizvod domaće industrije. Povećavamo proizvodnju i očekujemo da osvojimo tržište, pogotovo što u trenutnoj situaciji uvozni proizvodi imaju veće cijene. Zatvorili smo proizvodni ciklus i praktično nemamo uvoznih komponenti”, precizirao je Tumakov.

Lisma već realizuje probne isporuke u druge gradove Rusije – Vladimir, Njižnij Novgorod, Toljati, Tver…

Tumakov je naglasio da je firma dobila sertifikat o usaglašenosti proizvoda sa evropskim standardima, koji mu daje pravo da ih izvozi u zemlje Evropske unije.
Prema njegovim riječima, saranske lampe već rade u probnom režimu u Pragu.

Lisma u Rusiji pokriva 30 odsto tržišta, sa godišnjom proizvodnjom od 180 miliona sijalica 300 različitih vidova. Među korisnicima njihovih proizvoda su i kompanije Nornikl, Rosnjeft, Rusal, podsjeća Tas.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top