U Rusiji pad, u Evropi porast proizvodnje automobila

U Rusiji pad, u Evropi porast proizvodnje automobila

Dok se rusko tržište automobila suočava sa padom od 24 odsto, broj novoregistrovanih vozila u EU skočio je za 10,6 odsto.

Tako je na puteve EU izašlo više od 1,6 miliona novih automobila.

Ministarstvo industrije i trgovine Rusije smatra da bi bez državnih mjera, prognoza za rusko tržište automobila bila pad od čak 50 odsto u odnosu na sadašnjih 24 odsto.

Sa druge strane, evropsko tržište, raste devetnaesti mjesec uzastopno, a tome je doprinio i dvocifreni rast u Španiji i Italiji. “Sva velika tržišta pozitivno su uticala na opšti rast, posebno Španija (+40,5 odsto), i Italija (+15,1 odsto)”, navelo je Udruženje u saopštenju.

Dodaje se da su tri vodeća tržišta vozila u EU takođe pokazala da jačaju – Velika Britanija (+6.0 odsto), Njemačka (+9.0 odsto) i Francuska (+9,3 odsto).

Prošla 2014. godina bila je godina oporavka u EU posle krize i završila se sa rastom prodaje ličnih vozila od 5,7 odsto.

Međutim, za razliku od EU proizvodnje koja raste, pad od 24 odsto na ruskom tržištu se posmatra optimistično jer se po riječima ruskog ministarstva računa i na mjere koje bi država preduzela za podršku automobilskom tržištu.

Ministarstvo u svojim dokumentima navodi da je rusko tržište automobila u cijeloj 2014. godini dostiglo cifru od 2,6 miliona prodatih vozila.

Prognoza Asocijacije evropskog biznisa predviđa da će pad ruskog tržišta automobila ove godine biti 24 odsto, na 1,89 miliona vozila. Pri tome je asocijacija već najavila da namjerava da koriguje svoju prognozu.

Izvor:Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top