U prvim bušotinama nađena "laka nafta" | Ekonomist

U prvim bušotinama nađena “laka nafta”

Već u prvim bušotinama u Jadranu pronađen je gas naftnog porijekla, kao i laka nafta, u koju spadaju američka slatka nafta, sirova nafta iz nalazišta Sjevernog mora i slično. To je saopštio za Pobjedu rukovodilac istraživanjem podmorja Crne Gore, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Tihomir Dragašević.

On je kazao da slatka laka nafta ima jeftiniju proizvodnju i preradu, budući da se nalazi na manjim dubinama.
Utvrđene su istraživanjima mnoge strukture na različitim nivoima stijenskog kompleksa, mogu predstavljati skladišta, kako se to kaže zamke na naftu i gas. I odnosi različitih sedimentnih fakcija ukazuju na mogućnosti formiranja statigrafskih zamki koje bi mogle sadržavati naftu i gas.
Profesor Dragašević, rođeni Pljevljak, jedno je od najznačajnijih imena jugoslovenske geofizike, objavio je pet knjiga i više od 90 naučnih radova u stranim stručnim časopisima.
U svim naftno-geološkim radovima na području Crne Gore učestvovao je, kako kaže, još od studentskih dana i tome posvetio više od tri decenije rada, kao koordinator i kao savjetnik na projektu Naftnoistraživačke aktivnosti na području južnog Jadrana. Dr Dragašević je bio direktor Instituta geofizike u Beogradu, bio je prvi čovjek posebnog preduzeća za istraživanje nafte u Titogradu, a onda duže vrijeme koordinator i savjetnik u Jugopetrolu, sve do privatizacije te kotorske državne kompanije.
Arhiva koju je Dragašević iza sebe ostavio, radeći u državnoj kompaniji Jugopetrol, osnova je današnjeg novog interesovanja brojnih velikih kompanija za istraživanje nafte na Jadranu. Priča profesora Dragaševića otkriva da postoje veoma realni izgledi da se u akvatoriju Crne Gore otkriju veće zalihe “crnog zlata”.
Sva dugogodišnja istraživanja nafte i gasa na području Crne Gore govore da je riječ o vrlo interesantnom naftnogeološkom području, ističe profesor Dragašević.
“U istraživanja za naftu i gas sam bio uključen, kao koordinator i savjetnik Jugopetrola Kotor, još od 1970. Prva ozbiljnija ispitivanja su započela sklapanjem ugovora Jugopetrola Kotor i američke kompanije Buttes Gas & Oil Co. Ugovorom je obuhvaćen istražni prostor od graničnog područja sa Albanijom sve do rta Prevlaka. Poslije izvedenih seizmičkih ispitivanja, njihovom interpretacijom, locirana je bušotina JJ-1 koja je na dubini od 3.600 metara ušla u oligocensku krečnjačko-pješčarsku seriju koja je bila ispunjena gasom pod vrlo velikim pritiskom”, prisjeća se Dragašević i napominje da strani partner zbog nepostojanja infrastrukture za prenos gasa nije bio zainteresovan za eksploataciju.
Ta prva istraživanja bila su ohrabrenje za nove partnere iz SAD: Jugopetrol Kotor je već krajem 1970. godine potpisao ugovor sa moćnom američkom kompanijom Chevron Co. iz San Franciska. Ta je kompanija potpisala ugovore i sa Crnom Gorom i sa Hrvatskom o istraživanju ugljovodonika u Jadranu.
“Nakon novih, opsežnih, seizmičkih istraživanja locirane su i izbušene dvije bušotine: JJ-2 na području Ulcinja i JJ-3 u zoni između Kotora i Budve. Upravo je ova posljednja bušotina utvrdila naftu koja je testiranjem izašla na površinu! Analize su pokazale da se radi o takozvanoj lakoj nafti, sličnih karakteristika kao ona u Sjevernom moru”, kaže dr Dragašević i kaže da su tada mislili da su na pragu velikog otkrića, od značaja za budućnost ne samo Crne Gore nego i tadašnje jugoslovenske ekonomije.
Da bi se utvrdile rezerve nafte, bilo je neophodno sprovesti još nekoliko bušenja. No, američkoj kompaniji je isticao ugovor i odlučili su se da istraživanja nastave u Hrvatskoj.

 

Izvor: RTCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top