U Programu ekonomskih reformi prosječni godišnji rast ekonomije 2,8 odsto | Ekonomist

U Programu ekonomskih reformi prosječni godišnji rast ekonomije 2,8 odsto

Ključni rizik za ekonomiju je usporavanje realizacije investicija, značajno neplanirano povećanje troškova gradnje autoputa ili njihovog uvećanja zbog dodatnih radova, navodi se u predlogu Programa ekonomskih reformi od ove do 2020. godine, koji je Vlada usvojila prije tri dana.

Ovaj trogodišnji program, u kojem je razrađen osnovni scenario sa prosječnim godišnjim rastom ekonomije od 2,8 i niži sa prosjekom od 2,6 odsto, do srijede – 31. januara treba da bude dostavljen Evropskoj komisiji na ocjenu i preporuke. Program, sadrži mjere koje će ubrzati ekonomski rast i sustizanje standarda EU, piše Pobjeda.

Podrazumijeva sve mjere fiskalne konsolidacije, ali ne uvodi nove, uključuje očuvanje postojećih zarada u javnom sektoru, rast socijalne podrške za najosjetljivije kategorije građana, usklađivanje penzija i druge mjere koje će doprinijeti povećanju standarda i konkurentnosti privrede.

U dokumentu je analizirano kretanje javnog duga, novog zaduživanja, otplate dugova, javne potrošnje, budžetskih prihoda… Za sada, sudeći po analizama u dokumentu, nema naznaka za niži scenario, odnosno aktiviranje nekog od rizika.

Ocijenjeno je, međutim, da bi makroekonomska stabilnost bila ugrožena u slučaju da dođe do usporavanja investicija i poskupljenja autoputa i da bi se morale uvoditi nove mjere štednje, odnosno fiskalne konsolidacije.

“Promjena dinamike realizacije investicija ili značajno neplanirano povećanje troškova autoputa, odnosno dodatnih radova, uticala bi na promjenu projekcija ekonomskog rasta u srednjem roku. Makroekonomska stabilnost bi bila ugrožena kroz pogoršanje fiskalne pozicije, odnosno po većanja duga i deficita zbog smanjenja prihoda javnog sektora, nižih stopa rasta i povećanja nezaposlenosti. To bi zahtijevalo dodatne mjere fiskalne konsolidacije na strani rashoda, s negativnim multiplikativnim efektima na ukupnu ekonomsku aktivnost”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top