U proceduri: Uskoro usvajanje Prostornog plana za posebne namjene za obalno područje | Ekonomist

U proceduri: Uskoro usvajanje Prostornog plana za posebne namjene za obalno područje

Crnogorski parlament usvojiće uskoro Odluku o donošenju Prostornog plana za posebne namjene za obalno područje države koji će se donijeti za period do 2030. godine. Vlada Crne Gore utvrdila je prijedlog Odluke na sjednici 14. juna i taj dokument se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Osnovni razlog za izradu i donošenje Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore je stvaranje planskog i formalnog osnova za obezbjeđenje održivog razvoja tog područja koji predstavlja jedan od najvažnijih izazova politike uređenja prostora.

– Krajni rezultat je kreiranje strateškog dokumenta za organizaciju i uređenje ovog vrijednog prostora, ali i dobijanje smjernica i mjera za realizaciju rasporedom funkcija i zona za pojedine namjene kao i zajedničke standarde korišćenje – piše u Vladinom dokumentu.

Plan obalnog područja će se donijeti za prostor opština Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj i za teritorijalno more i unutrašnje morske vode, izuzev prostora koji je obuhvaćen granicom Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” u Opštini Bar i Nacionalnog parka “Lovćen” u okviru budvanske opštine. Površina ovog prostora je 1.591 kilometara kvadratnih na kopnu i 2.540 kilometara kvadratnih na moru.

U Vladinoj Olduci se ističe da sastavni dio Plana obalnog podrućja čine i detaljne razrade za četiri lokacije: “Montrose” i “Mrkovi – Bijela stijena” u opštini Herceg Novi i “Prva faza privredne zone Bar” i “Maljevik” u Opštini Bar. Planom obalnog područja definiše se granica morskog dobra, shodno Zakonu o morskom dobru.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top