U privatnom sektoru poslodavci trudnicama dijele otkaze | Ekonomist

U privatnom sektoru poslodavci trudnicama dijele otkaze

U radu privatnog sektora zabilježili smo dosta problema, pogotovo kada je u pitanju otkaz ugovora o radu za slučajeve korišćenja porodiljskog odsustva i to pitanje moramo da riješimo, saopštio je zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković.

On je na skupštinskom Odboru za rodnu ravnopravnost, predstavljajući izvještaj o radu ombudsmana za prošlu godinu, istakao da će se ova ustanova fokusirati na položaj žena u radu na određeno vrijeme u odnosu na pokušaj ostvarivanja kao majke.

– To bi trebalo da bude i u fokusu ovog odbora i inspekcijskih organa. Uloga žene u crnogorskom društvu još nije na nivou njene zastupljenosti u odnosu na strukturu stanovništva – istakao je on.

U izvještaju je, između ostalog, predočen primjer žene iz Bijelog Polja koja se požalila da je zbog majčinstva ostala bez posla. Ona je tada ispričala ombudsmanu da joj je u vrijeme korišćenja trudničkog bolovanja prekinut radni odnos u JU Dom starih Bijelo Polje. Dok je trajao postupak pred ombudsmanom, ona ga je obavijestila da je u dogovoru sa poslodavcem, ipak, vraćena na posao, pa su „prestali razlozi za dalje postupanje”.

Lani je ombudsman imao 46 pritužbi u kojima su podnosioci ukazivali na povrede prava na rad i prava iz radnog odnosa, a najveći broj odnosio se na rad u privatnom sektoru. Muškarci su podnijeli 26 pritužbi, žene 19, a grupa građana jednu. Žalili su se na nezakoniti prestanak radnog odnosa, nepravilnosti prilikom zapošljavanja i sprovođenja konkursnih procedura. U deset slučajeva nije utvrđena povreda prava, dok u šest jeste i dato je mišljenje sa preporukom.

Bjeković je istakao da, kada su u pitanju područja u kojima se diskriminacija manifestuje, najveći broj pritužbi je podnešen zbog diskriminacije u području rada i zapošljavanja 53, na postupanje organa javne vlasti odnosilo se 25 pritužbi, u području socijalne zaštite 21, rodno zasnovanog nasilja 11, zdravstvene zaštite osam, unutrašnjih poslova i policijskog postupanja šest.

Zamjenik ombudsmana je podsjetio i da su na preporuku Skupštine uradili istraživanje o diskriminaciji, a u sklopu kog je 70 odsto građana reklo da u našoj državi diskriminacija postoji u manjem ili većem obimu.

– Žene imaju znatno manje povjerenja u rad državnih organa u pogledu zaštite nego što to imaju muškarci, razlika je čitavih 10 procenata – naveo je on.

Istakao je i da je zabilježeno da je diskriminacija po osnovu pola jako izražena prema ženama, te da je 22,7 odsto ispitanih ukazalo na činjenicu da su žene visoko rizične po tom pitanju.

– Za ovako što nije potrebna samo percepcija, moramo dosta resursa i pažnje posvetiti potvrdi ili demantu ovakvog stanja – rekao je on.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top