U potrošačkoj korpi 38 artikala manje | Ekonomist

U potrošačkoj korpi 38 artikala manje

Redovno mjesečno objavljivanje podataka o minimalnoj potrošačkoj korpi u Crnoj Gori počeće u februaru, nakon dvije godine pauze, saopšteno je iz Monstata.

U prethodne dvije godine Monstat je obavio proces revizije minimalne potrošačke korpe, nakon koje je smanjen broj prehrambenih proizvoda sa 130 na 92, dok su kao luksuz isključeni alkohol, duvan, kupovina automobila i godišnji odmor u inostranstvu.

“Revidiranu metodologiju minimalne korpe usvojio je Savjet statističkog sistema”, kazali su Pobjedi iz Monstata.

Saopštili su i da vrijednost minimalne potrošačke korpe ne utiče na kretanje prihoda niti rashoda građana.

“Metodologija obračuna minimalne korpe se odnosi na izračunavanje novca potrebnog za obezbjeđenje minimuma potreba četvoročlanog domaćinstva”, objasnili su iz Monstata i dodali da je postojala pretpostavka da je od posljednje revizije došlo do promjena u navikama potrošača, pojavom novih proizvoda i usluga i promjenom načina života.

Iz Monstata su podsjetili da je prethodna korpa koristila podatke ankete o potrošnji domaćinstava od 2007. godine, kao i popisa iz 2003. godine.

“Glavni izvori podataka za novu korpu su anketa o potrošnji domaćinstava iz 2015. godine i popis stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2011. godine”, rekli su predstavnici Monstata.

U korpi je, kako su naveli, promijenjen odnos grupa, smanjene žitarice, povećano voće i povrće i postignut prihvatljiv udio hranljivih materija koji je blizak odnosu iz prethodne potrošačke korpe.

Broj prehrambenih proizvoda smanjen je sa 130 na 92 u skladu sa preporukama nutricioniste.

“Jedan od kriterijuma koji je korišćen prilikom isključenja pojedinih proizvoda je mali udio u ukupnoj potrošnji hrane. Isključeni su i neki proizvodi sa relativno visokim udjelom u potrošnji kao što su majonez, kečap, čips, a zadržani neki sa malim udjelom u potrošnji, kao što su hrana za bebe i crni hljeb”, kazali su iz Monstata.


 

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top