U Portu prodato 300 stanova | Ekonomist

U Portu prodato 300 stanova

Porto Montenegro prodao je do sada 300 stanova, od čega 90 kompanijama i 210 fizičkim licima, a prosječna cijena kvadrata iznosi 6,5 hiljada eura.

Iz Porto Montenegra saopštili su Pobjedi da za tu prodaju vlada veliko interesovanje i da im je u ponudi trenutno novi rezidencijalno poslovni objekat čiji je naziv BAIA (Zaliv), koji će imati 70 stanova i svi su već na tržištu.

“Izgradnja će biti završena na ljeto 2019. godine. Iako je veliki dio i ovog rezidencijalnog objekta već rezervisan, za stanove vlada veliko interesovanje”, rekli su iz Porto Montenegra.

Kako kažu u toj kompaniji, kupci stanova su iz cijelog svijeta. Prvih deset rangiranih nacionalnosti po broju kupljenih stanova su Rusija, Srbija, Britanija, Crna Gora, Italija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina, SAD i Bugarska.

Koliko je kroz prodaju stanova naplaćeno i vraćeno PDV nije predočeno, jer, kako je Pobjedi objašnjeno iz Poreske uprave, prihod se prijavljuje mjesečno zbirno, bez obzira na vrstu proizvoda ili usluge.

Porto Montenegro je te stanove prodavao po stopi PDV-a od 17 i 19 odsto, zavisno koja je važila u kojem periodu, jer po crnogorskom zakonu PDV se plaća na novoizgrađenu nepokretnost.

Fizička lica koja od Porto Montenegra kupe stanove nemaju pravo na odbitni povraćaj ovog poreza.

Kompanije kupci imaju pravo na povraćaj PDV-a, ukoliko taj prostor koriste u poslovne svrhe, i kao takav ga i kupe, odnosno ako imaju poreski kredit, jer im je ulazni PDV veći od izlaznog.

Pozivajući se na uvid u ugovore o kupoprodaji koji se nalaze u Porto Montenegro, a koje posjeduje Poreska uprava, iz te institucije rečeno je da je od 2007. godine do danas prodato 260 nepokretnosti ukupne vrijednosti oko 217,2 miliona eura.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top