U Podgorici uskoro javne punionice za električne automobile | Ekonomist

U Podgorici uskoro javne punionice za električne automobile

Podgorica će uskoro dobiti prve javne punionice za električne automobile. Punionice će biti montirane na raskrsnici ulica Njegoševe i Vučedolske u centru grada, te u garaži “Parking servisa” u Ulici arhitekte Milana Popovića, iza restorana “Maša”.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, postavljanje prvih električnih punionica dio je projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori” koji realizuje UNDP u saradnji s Ministarstvom održivog razvoja i turzima, a uz finansijsku podršku Globanog fonda za životnu sredinu (GEF).

– Punionice će, u okviru projekta, biti postavljene i na lokacijama u Budvi, Bijelom Polju, i Kolašinu, na Cetinju i Žabljaku, te u Nacionalnom parku “Skadarsko jezero” (Vranjina). Korišćenje javnih punionica biće besplatno prvih godinu dana, nakon čega će pružaoci usluge pojedinačno odlučiti o daljim uslovima za punjenje električnih automobila”, dodaju oni.

Punionice će biti samostojeće, s po dva punjača (utičnice) tipa dva: jedan minimalne snage 22 kW, a drugi minimalne snage 11,01 kW, u skladu s međunarodnim standardima IEC 62196, IEC 61851 i EN 62196-2.

– Nabavku aparata za punjenje finansira UNDP, dok su priprema lokacija, održavanje punionica i pružanje usluga punjenja obaveza lokalnih samouprava. Na sastanku u prostorijama UNDP-ja održanom 3. juna 2019. korisnici granta su se dogovorili o modalitetima razmjene iskustva i primjera najbolje prakse u realizaciji ovog projekta koji za cilj ima podršku razvoju e-mobilnosti u Crnoj Gori – navode iz Glavnog grada.

Podsjetimo u Crnoj Gori je do kraja prošle godine registrovano 74 električna automobila, međutim infrastrukturu i javne stanice za njihovo punjenje do sada nijesmo imali,  niti je to bilo uređeno zakonom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top