U Podgorici svečano otvoren Logistički centar Voli

U Podgorici je večeras svečano otvoren Logističko distributivno otkupni centar Voli, pored postojećeg Volijevog logističkog centra, u Bulevaru Zetskih vladara, a u objekat od 16.000 metara kvadratnih investirano je 11 miliona i 800 hiljada eura.

Predsjednik Odbora direktora kompanije Voli Dragan Bokan kazao je da sada postoji snaga, volja i podrška najznačajnijih privrednika u regionu da budu vjetar u jedra domaćoj proizvodnji. 

“Sada možemo parirati najrazvijenijim sistemima u inostranstvu. Imamo kapaciteta da otkupimo kompletan plasman, a viškove izvezemo u region. Nakon razgovora sa partnerima iz regiona, znam da postoji interesovanje i volja. Pozivam privrednike koji su danas razgovarali na sastanku kod premijera, da pokrenu nove investicije, da crnogorski proizvod bude zastupljen u svim gradovima nekadašnje zajedničke države”, istakao je on.

Bokan je naveo da je centar kruna dobrog i jakog partnerstva između Volija i Evropske razvojne banke.

“Kada se govori o Voliju često se na prvom mjestu spomene 2.116 radnika. Biti najveće preduzeće po broju zaposlenih posebna je odgovornost. Kada o Voliju govorim o brojkama, značajno je to što smo za 18 mjeseci smo investirali preko 22 miliona eura”, dodao je on.

Dodao je da je Voli na takozvanoj bijeloj listi obveznika.

“To je nešto što ne treba isticati kao specifičnost, jer suštinski za svako ozbiljno preduzeće, ta dilema da li da izmiruje obaveze prema državi ili ne, ne treba ni da postoji. Naša je obaveza da damo svoj doprinos smanjenju sive ekonomije i funkcionisanju pravne države”, istakao je Bokan.

Prema njegovim riječima, ono što na poseban način simboliše Logistički centar nije samo visina investicije, već i simbol povjerenja i zajedničkog ulaganja.

“Kada postoji vizija, dobra volja, znanje i otvorenost epilog je objekat koji će dati novu vrijednost domaćoj privredi”, zaključio je Bokan.

Sama ceremonija otvaranja okupila je poslovnu, političku i diplomatsku elitu, regionalne biznis lidere, najznačajnije proizvođače, poslovne partnere Kompanije iz zemlje i inostranstva.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Vlade Duško Marković koji je ocijenio da će novi objekat kompanije Voli uticati na proizvodno-distributivni lanac u Crnoj Gori i da će se to posebno odraziti na trgovinu, turizam, poljoprivredu i saobraćaj, što će veoma brzo uticati na ekonomski rast.

„Ovaj objekat otvara nove mogućnosti kupcima za nabavku potrebnih sirovina i roba, ali i ekonomičniji otkup kvalitetnih proizvoda od domaćih proizvođača. Time će se, pored efekata na proizvodno-otkupni lanac, doprinijeti i povećanju konkurentnosti domaćih proizvođača sa aspekta prevoza, čuvanja i skladištenja proizvoda. Investicija kompanije Voli, u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja je i partner crnogorske Vlade, predstavlja potvrdu jačanja preduzetničkog društva i realnog sektora naše ekonomije. U ostvarenju ovog opredjeljenja, očekujemo još uspješniju saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj“, rekao je predsjednik Vlade.

Čestitajući kompaniji Voli premijer je rekao da je Vlada svjesna da je poslovni ambijent kapitalno važan za realizaciju novih investicija.

„Uradićemo sve ne samo da ga održimo, nego i da ga dodatno unaprijedimo, kako bi u što kraćem roku životni standard naših građana približili i izjednačili sa standardom koji postoji u razvijenim društvima“, zaključio je Marković.

Prisutnima se obratio i član odbora direktora Volija, Pol Foli, kao predstavnik EBRD, koji je kazao da je ovaj poduhvat dokaz da Crna Gora može biti prepoznata po još nečemu osim po plažama, vinu i sunčanim danima.

Ovaj objekat raspolaže sa 21.000 paletnih mjesta – od čega 16.000 u ambijentalnom i 5.000 u rashladnom režimu, zatim sa 13 rashladnih komora u režimu od -25 do +4 stepeni Celzijusa, komorama za meso, voće i povrće, kao i zrionice banana.

Ugrađena je nasavremenija oprema na 38 utovarno-istovarnih rampi, najkvalitetniji HTC podovi, regalne konstrukcije, viljuškari i WMS – softveru za upravljanje tokovima roba u skladištu.

Takođe, kompanija Voli je posebno vodila računa da se osigura maksimalna energetska efikasnost i ekološka prihvatljivost objekta.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top