U organizaciji Samita 100 lansirana nova faza projekta EDISON eCity

Sa početkom evropske nedjelje mobilnosti, ovog vikenda lansirana je u Celju nova faza projekta EDISON eCity– jednog od najznačajnijih regionalnih projekata u oblasti ekološkog transporta.

Događaj, kome su prisustvovali brojni predstavnici privrede iz regiona, uz državne predstavnike vlade Slovenije i Evropske unije, organizovala je regionalna poslovna inicijativa Samit100, u partnerstvu sa lokalnom vlasti Celja i Rotary distriktima iz regiona.

EDISON platforma nastala je u Sloveniji, 2015. godine, kao rezultat humanitarne inicijative kada su za potrebe djece sa invaliditetom u rent-a-car usluge uvedena električna vozila, modela BMWi13, čime je uspostavljena prva ekološka ekonomija dijeljenja – jedan od najbrže rastućih svjetskih ekonomskih trendova. Nakon instaliranja deset stanica za napajanje električnih vozila u Sloveniji, ova inicijativa predstavljena je u okviru Samita100 u Sarajevu, sa planom da se uvede elektrifikacija puta u dužini od 2400km, koji povezuje sve veće regionalne gradove, od Ljubljane preko Zagreba i Beograda do Skoplja, Tirane, Prištine, i zatim Dubrovnika, Splita, Zadra i Kopra, a u aprilu ove godine, promovisan je i projekat eBelgrade. Proteklog vikenda predstavljeni su prvi rezultati platforme i lansirana faza eCelje, kojom EDISON projekat nastavlja povezivanjeunutar regiona jugoistčne Evrope. Promociji nove faze, u Celju, prisustvovala je i evropska komesarka za transport, Violeta Bulc.

Jedan od tvoraca i glavnih pokretača EDISON projekta je dr Iztok Seljak, Predsjednik Upravnog odbora slovenačke kompanije Hidria, jedne od vodećih evropskih kompanija u oblasti industrije automobilske tehnologije, i potpredsjednik Upravnog odbora Samita100.

Nalazimo se u epohalnom periodu velike transformacije društva koje će se bazirati na obnovljivim izvorima energije i ekonomije dijeljenja (sharing) i mi u regionu vidimo to kao fenomenalnu mogućnost da kao povezani region iskoristimo zajedno šansu za brzi rast. EDISON projekat danas je prepoznat kao jedan od strateški najvažnijih projekata ekološkog transporta u Evropi, što potvrđuje i prisustvo Violete Bulc danas.’, izjavio je Iztok Seljak.  „Edison od regiona pravi laboratoriju zelene mobilnosti a uspješna rješenja možemo izvoziti na globalno tržište“.

Događaj u Celju jedan je od aktivnosti u okviru regionalne inicijative Samit100, a u susret njegovom šestom regionalnom godišnjem okupljanju, koje će se održati u Skoplju, 16. i 17. oktobra.  SAMIT 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope predstavlja jedinstvenu poslovnu inicijativu koja okuplja najistaknutije poslovne lidere Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije sa ciljem da regionalnu saradnju uspostavi kao prioritetan zadatak dnevnog reda svake Vlade u region koji će unaprijediti konkurentnost nacionalnih ekonomija i ojačati potencijale Jugoistočne Evrope. Ove godine u Skoplju, ovaj događaj će okupiti više od 150 poslovnih i političkih lidera regiona, zajedno sa specijalnim gostima iz Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB), Nordena, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i mnogim drugima s ciljem identifikovanja ključnih projekata i novih dogovora za novo doba, u skladu sa sloganom Samita100.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top