U novoj Vladi Španije dominantne žene na ministarskim mjestima | Ekonomist

U novoj Vladi Španije dominantne žene na ministarskim mjestima

U novoj socijalističkoj vladi Španije žene su dominantne. One će biti zadužene za neke od ključnih oblasti, poput ekonomije, finansija i odbrane. Vlada Socijalističke radničke partije Španije (PSOE) premijera Pedra Sančeza ima 16 ministara, i to 11 žena i pet muškaraca.

Sančez je rekao da je to prvi put od povratka Španije demokratskom sistemu 1970-ih godina prošlog vijeka da u jednoj vladi ima više žena nego muškaraca.

Na mjesto ministarke ekonomije imenovana je Nađa Kalvino, bivša generalna direktorka za budžet Evropske unije 2014. godine. Margarita Robles je nova ministarka odbrane, a Marija Hesusu Montero ministarka finansija. Mjesta ministra pravde i obrazovanja takođe su pripala ženama.

Bivši predsjednik Evropskog parlamenta, Žozep Borel, biće ministar spoljnih poslova Španije u novoj vladi koju će predvoditi socijalista Pedro Sančez. Izbor Borela, 71-godišnjeg Katalonca, koji je žestoko protiv nezavisnosti Katalonije, kritikovali su separatisti u tom regionu, dok su ga pozdravili poslanici koji su za ostanak u Španiji.

Dvadeset godina poslije svog prvog leta u svemir, prvi Španac, astronaut Pedro Duke, postaće ministar u novoj vladi svoje zemlje. Aeronautički inženjer koji je postao poznat tokom leta u svemir 1998. godine, biće na čelu resora nauke.

Merithel Batet, katalonska poslanica i ekspert za ustavno pravo, dolazi na mjesto ministrake za javnu upravu. Ona će biti zadužena za nastojanja Katalonije da dobije veću autonomiju. Potpredsjednica vlade zadužena za jednakost biće Karmen Kalvo, takođe ekspert za ustavno pravo i bivša ministarka kulture u periodu do 2004. do 2007. godine.

Sančez je obavijestio španskog kralja Felipea Šestog o postavljenjima, prije nego što ih je saopštio javnosti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top