U Njemačkoj sve dublji jaz između bogatih i siromašnih | Ekonomist

U Njemačkoj sve dublji jaz između bogatih i siromašnih

Njemačka vlada je objavila uzvještaj u kome ističe problem sve dubljeg jaza između bogatih i siromašnih u ovoj zemlji, koji bi mogao ugroziti društvenu koheziju najveće evropske ekonomije.

Istraživanje njemačkog ministarstva rada, objavljeno u četvrtak, pokazalo je da ako prevlada utisak da je razlika između siromašnih i bogatih u društvu prevelika i da bogatstvo uglavnom nije rezultat rada, može oslabiti prihvatanje ekonomskog i društvenog poretka. Oni upozoravaju da je ljudima veoma važno da oni i njihova djeca imaju mogućnost da poboljšaju svoj položaj ili da makar spriječe da se on pogorša.

Naglašavaju da ako se to dovede u pitanje, moglo bi doći do nemira u svim slojevima društva.

U Njemačkoj najbogatijih 10 posto domaćinstava posjeduje više od polovine bogatstva, dok najsiromašnijih 50 posto drži tek oko 1,0 posto, rekla je u četvrtak novinarima na konferenciji za novinare, ministrica rada Andrea Nales.
Istraživanje pokazuje i da je bitno smanjena mogućnost da djeca dobiju bolje plaćena radna mjesta nego njihovi roditelji. Upola su manje i šanse da će generacija rođena 70-ih i 80-ih godina čiji su roditelji slabo obrazovani ili imaju niske radne kvalifikacije imati bolji životni standard nego njihovi roditelji, što je bio slučaj s generacijom iz 60-ih godina, pokazalo je istraživanje.

Dvije trećine bogatstva u zemlji potiče iz nasledstva ili darova.

Raspodjela bogatstva i rizik siromaštva u Njemačkoj nisu se značajnije mijenjali “uprkos dobroj ekonomskoj situaciji i ukupnom povećanju zaposlenosti”, stoji u izvještaju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top