U Njemačkoj potražnja za radnom snagom i dalje raste | Ekonomist

U Njemačkoj potražnja za radnom snagom i dalje raste

U Njemačkoj potražnja za radnom snagom i dalje raste tako da je u trećem kvartalu ove godine bilo otvoreno 1.097.600 radnih mjesta.

To je 175.000 više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je Institut za istraživanje rada (IAB), koji djeluje u sklopu Savezne kancelarije za zapošljavanje.

“U poređenju sa prošlom godinom potražnja je naročito porasla u prerađivačkom sektoru, prometu i logistici”, rekao je Alexander Kubis iz IAB-a.

Potražnja je takođe i dalje velika u sektoru usluga, građevine i trgovine.

Najveća potražnja vlada u manjim kompanijama sa najviše 50 zaposlenih, iza kojih slijede srednje velika poduzeća.

IAB četiri puta godišnje ispituje kompanije koje su pri kancelariji za zapošljavanje prijavile otvorena radna mjesta.

Krajem oktobra iznova je zabilježena niska stopa nezaposlenosti, a iznosila je 5,4 odsto. U oktobru ove godine bilo je 150.000 nezaposlenih manje nego u istom periodu prošle godine.

Tema novog useljeničkog zakona, po uzoru na klasične useljeničke zemlje poput Kanade ili Novog Zelanda po bodovnom sistemu, tema je i aktualnih koalicionih pregovora između demokršćana, liberala i zelenih pri čemu su liberali najveći zagovornici otvaranja tržišta rada.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top