U narednih pet godina EPCG ulaže 170 miliona | Ekonomist

U narednih pet godina EPCG ulaže 170 miliona

Plan Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) je da u narednih pet godina realizujemo projekte ukupne vrijednosti 170 miliona eura, izjavio je izvršni direktor te kompanije Igor Noveljić.

On je Pobjedi kazao da izdvaja ekološku sanaciju prvog bloka TE “Pljevlja”, uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela, koju će nastaviti da koriste, ali uz puno poštovanje ekoloških standarda.

“Samo za ova dva vezana projekta, čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, do 2022. izdvojićemo 60 miliona eura. To će omogućiti da prvi blok radi još 20 godina. Nijesmo odustali ni od izgradnje drugog termo bloka, pa ćemo izradu projektne dokumentacije platiti 1,4 miliona”, naveo je Noveljić.

Naglasio je da je od izuzetne važnosti za EPCG rekonstrukcija i modernizacija dvije velike hidroelektrane, ukupne vrijednosti 40 miliona eura. Za prevođenja dijela vode rijeke Zete u hidroenergetski sistem „Perućica“ predviđeno je 27 miliona eura.

“Izdvojio bih izradu investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju HE Komarnica koja će koštati 1,6 miliona eura”, naveo je Noveljić i naglasio da je uvjeren da će realizacija ovog investicionog plana donijeti benefite u energetskom i ekološkom smislu.

“Osim što ćemo obezbijediti izuzetnu pogonsku spremnost elektrana, sigurnost i pouzdanost u radu i veću bezbjednost radnika, doprinijećemno poboljšanju stanja životne sredine u Pljevljima”, naveo je Noveljić.


 

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top