U narednih deset odluka o tome ko će podijeliti imovinu bivšeg "Radoja Dakića" | Ekonomist

U narednih deset odluka o tome ko će podijeliti imovinu bivšeg “Radoja Dakića”

U narednih deset dana trebalo bi da budu poznata imena bivših radnika Radoja Dakića, koji će biti namireni nakon prodaje dijela imovine za 3,3 miliona eura, saznaje Pobjeda.

Na isplatu svojih potraživanja moraće se sačekati, upozorava advokat Branislav Ćupić, koji zastupa 156 bivših radnika ove fabrike. Prednost će imati razlučni povjerioci i to u zavisnosti od datuma podnošenja zahtjeva za zabilježbu u katastar. Prema riječima Ćupića, s obzirom da zastupa klijente koji potražuju isplatu po osnovu više različitih presuda, prvi će se naplatiti oni čije su presude ranije donesene, a potraživanje registrovano u katastru.

– Kada stečajni upravnik utvrdi redoslijed namirenja, treba imati na umu da postoji mogućnost podnošenja prigovora ili žalbe prvostepeno stečajnom sudiji, a potom Apelacionom sudu, što bi moglo produžiti ovaj proces i do šest mjeseci – objašnjava Ćupić i dodaje da će nešto jednostavnije biti klijentima advokata koji su zahtjeve za upis zabilježbe podnijeli na osnovu jedne presude, pa će istovremeno, u zavisnosti od datuma zabilježbe, imati mogućnost da naplate svoja potraživanja.

– Imajući u vidu da oko dvije hiljade razlučnih povjerilaca, među kojima je i država sa oko 15 miliona eura, potražuju 50 miliona eura, teško je za očekivati da će stečajni povjerioci u ovoj, ali i idućim raspodjelama uopše stići na red – kaže advokat za Pobjedu.

Prije odluke o raspodjeli sredstava stečajni upravnik Mladen Marković trebalo bi da zaključi ugovor o prodaji dijela imovine namijenjene za gradnju objekata za zdravstvo, kulturu, prosvjetu i socijalnu zaštitu za koju je Uprava za imovinu ponudila 3,3 miliona eura. Ugovor sa Zetagradnjom o kupovini 62 kvadrata zemljišta za 20 hiljada eura je zaključen, potvrdili su iz ove kompanije.

Stečaj u Radoju Dakiću otvoren je prije skoro dvije godine na zahtjev Poreske uprave zbog duga od 10,8 miliona eura. Do sada su raspisana tri javna poziva za prodaju imovine na koje su se javili Uprava za imovinu i Zetagradnja. Četvrta prodaja trebalo bi da bude raspisana do kraja novembra, saznaje Pobjeda. Pominje se mogućnost da se umjesto prodaje hala u cjelini, kako je bilo do sada, one odvojeno ponude na prodaju. Do sada su se nudile u cjelini po cijeni od oko 1,8 miliona eura.

_________________________________________________________________________________________________

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top