U Maroku se gradi najveća solarna elektrana na svijetu | Ekonomist

U Maroku se gradi najveća solarna elektrana na svijetu

Kralj Maroka Mohamed Šesti je na jugu svoje zemlje proglasio početak izgradnje četvrtog, završnog dijela projekta „Nur“, jedne od najvećih solarnih fotonaponskih elektrana u svijetu.

Zvanična novinska agencija MAPA je 0bjavila da se elektrana nalazi u pustinji, na 137 hektara i imaće kapacitet od 72 megavata.

U centralu je uloženo 750 miliona dirhama (70 miliona eura) koja će električnu energiju proizvoditi u ćelijama poluprovodnika direktno od sunčevog zračenja.

Njemačka banka KfW sa 61 milion eura je glavni finansijer, a centralom će upravljati konzorcijum marokanske Agencije za solarnu energiju (Masen) i saudijske firme Acwa Power, koja je dobila tender za narednu fazu projekta.

Kada se kompletan „Nur“ završi, kompleks će imati proizvodni kapacitet od 582 megavata. Bez relevantnih zaliha nafte, gasa i uglja, Maroko provodi ambiciozan razvojni plan da bi skoro polovina svojih energetskih potreba zadovoljio iz obnovljih izvora energije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top