U Japanu učestala smrt zbog iscrpljenosti pretjeranim radom | Ekonomist

U Japanu učestala smrt zbog iscrpljenosti pretjeranim radom

Jedna od vodećih japanskih kompanija za oglašavanje optužena je za smrt svoje zaposlene koju je uzrokovao pretjerani rad.

Kompanija Dentsu optužena je za kršenje radnih standarda nakon što je Matsuri Takahashi, stara 24 godine, počinila 2015. godine samoubistvo.

Njeni prijatelji navode da se Takahashi, koja je radila u kompaniji manje od godinu dana, žalila kako toliko puno radi da uspijeva da spavasamo 10 sati nanedeljno. Smrt zbog zamora pretjeranim radom relativno je česta u Japanu, u kojem se za to koristi riječ karoshi. Matsuri Takahashi tvrdila je da je, nedugo prije smrti, mjesečno radila 100 sati prekovremeno.

Umrla je na Božić 2015. Prema izvještaju, u poruci koju je ostavila majci među ostalim je napisala: “Zašto stvari moraju biti tako teške?”.

List Asahi Shimbun objavio je da je kompanija tužena zbog ilegalnog prekovremenog rada i da tužioci traže novčanu kaznu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top