U Japanu testiraju novi voz: Alfa-X će ići brzinom od 400 kilometara na sat

Japan je počeo testiranje nove generacije bulit voza pod nazivom “Alfa-X”, koji će moći da dostigne brzinu i od 400 kilometara na sat. Njegova upotreba se planira od 2030.

Voz će proizvoditi kompanije “Kawasaki Heavy Industries” i “Hitachi”, moći će da dostigne maksimalnu brzinu od 400 kilometara na sat, ali se očekuje da će voziti putnike brzinom do 360 km/h, kada uđe u službu 2030. godine. Prije toga su potrebne godine testiranja te noćne vožnje između gradova Aomori i Sendai.

Kako bi se nosio s velikim brzinama, bulit voz ima aerodinamični nos dug 22 metra, koji je dizajniran da minimizira pritisak i smanji količinu buke koju voz stvara, posebno u situacijama kad prolazi kroz tunele. Biće testiran i nos dužine 16 metara. Voz je opremljen zračnim kočnicama montiranim na krovu, kao i magnetnim pločama za kočenje.

“Alfa-X” će postati najbrži bulit voz na svijetu kad se pojavi 2030. godine, ali neće biti najbrži voz na svijetu. Ta titula trenutno pripada šangajskom maglev vozu koji koristi magnete kako bi lebdio iznad šina. Njegova maksimalna brzina iznosi 431 km/h. Japan se priprema za puštanje u službu svog maglev voza između Tokija i Nagoje 2027. godine, koji bi trebao dostizati brzinu do 505 km/h.

Prije dolaska novog bulit voza 2030. godine Japan planira početi koristiti novu Supreme verziju postojećeg “Shinkansen bullet” voza u vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Novi voz će dostizati brzinu do 300 km/h, ali će biti lakši, ekonomičniji i udobniji. Takođe, putnici će imati više prostora za noge, kao i utičnice.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top