U Japanu nikako da se osnaži pozicija žena | Ekonomist

U Japanu nikako da se osnaži pozicija žena

Nijedna japanska kompanija se nije prijavila za program subvencija namijenjen promovisanju većeg broja žena na vodećim funkcijama u preduzećima.

To je, kako ocjenjuje agencija Frans pres, sramotan udarac za nastojanja zvaničnog Tokija da podstakne privredni rast pomoću uključivanja većeg broja žena u radnu snagu.

Očekivalo se da će se na stotine kompanija prijaviti za dobijanje finansijskih sredstava u zamjenu za dostizanje zacrtanog angažovanja i obuku žena za vodeće pozicije u kompanijama. U okviru plana, predstavljenog prošle godine, svaka uspješna kompanija bi dobila po 300.000 jena (2.500 dolara) kompenzacije.

“Međutim, 120 miliona jena iz budžeta opredijeljenih za 500 kompanija, koliko je prognozirano da će se prijaviti za ovaj program, ostalo je neiskorišćeno”, rekla je portparolka japanskog ministarstva zdravlja, koje je nadziralo ovaj program.

Za tako loš rezultat, portparolka je okrivila stroge uslove kvalifikovanja za ovaj program, navodeći da to “nije dobar program”.

Ova nepovoljna vijest dolazi u trenutku pošto je japanski premijer Šinzo Abe u Ujedinjenim nacijama obećao nove inicijative za osnaživanje pozicije žena, navodi francuska agencija.

Japan ima jednu od najnižih stopa učešća žena u radnoj snazi u razvijenom svijetu, a većina ekonomista se slaže da je toj zemlji očajnički potrebno povećanje ženske radne snage, budući da populacija ubrzano stari.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top