U Japanu nestašica putera | Ekonomist

U Japanu nestašica putera

Japan je suočen sa nestašicom putera, drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci, tako da će vlada ponovo morati da pribjegne uvozu po hitnom postupku.

Potražnja maslaca prevazilazi ponudu od preko 7.000 tona, tako da je vlada prinuđena da reaguje dodatnim uvozom, navodi se u udruženju japanskim mljekara, prenosi AFP.

“Vlada namjerava da uveze dodatne količine maslaca kako bi odgovorila potražnji” navodi se u saopštenju japnskog ministrstva poljoprivrede.

Detalji plana o hitnim mjerama biće otkriveni krajem sedmice.

Prošle godine, Japan je već bio prinuđen da hitno uvoze dodatne količine maslaca usljed masovne nestašice koja je navela pojedine supermakete da kupcima prodaje po jedno pakovanje putera.

Vlada je takođe prošle godine morala da uveze 7.000 tona putera u maju i dodatnih 3.000 tona u septembru. Već više godina, japanski uzgajivači su smanjili proizvodnju mlijeka zbog smanjenja potrošnje u zemlji čije stanovništvo stari.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top