U Japanu inflacija prvi put od 2015. | Ekonomist

U Japanu inflacija prvi put od 2015.

Bazna inflacija se vratila u Japan prvi put od 2015, budući da je indeks potrošačkih cijena iz kog su izuzete cijene svježih namirnica, porastao za 0,1 % u januaru.

Još uža mjera indeksa potrošačkih cijena, takozvana “core-core” inflacija, iz koje su isključene volatilne cijene hrane i energije, zablježila je rast od 0,2 procenta u odnosu na januar 2015.

Povratak na pozitivnu teritoriju podstakli su energenti, pri čemu su najveći međugodišnji rast od 9,2 procenta zabilježile cijene benzina, koje su godinu dana ranije znatno padale.

Opšta inflacija je u posmatranom mjesecu iznosila 0,4 posto međugodišnje, u poređenju sa decembarskim rastom od 0,3 odsto.

Kako navodi britanski ekonomski dnevni lsit, ovaj rast će biti dobra vijest za centralnu banku Japana.

Novi podaci, kako se dodaje, nagovještavaju da cjenovni pritisci u Japanu jačaju usljed oporavka globalne cijene nafte i slabljenja jena nakon izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD, što obnavlja nadu Banke Japana da će ostvariti projektovanu inflaciju od 2,0 odsto.

Od dolaska premijera Abea na čelo vlade 2012. godine, Japan se bori da pobjegne od 20-godišnjeg upadanja i izvlačenja iz deflacije. Početni zamajac, koji je japanska inflacija dobila 2014. godine podizanjem poreza na potrošnju, ometen je usporavanjem privrednog rasta tržišta u usponu 2015-16. godine, navodi Fajnenšel Tajms.

 

Izvor: FT/B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top