U iščekivanju poslovnih rezultata ulagači na berzama suzdržani | Ekonomist

U iščekivanju poslovnih rezultata ulagači na berzama suzdržani

Na Wall Streetu u utorak indeksi nisu znatnije oscilirali jer ulagači ne žele da mijenjaju pozicije uoči sezone objava poslovnih izvještaja kompanija, ali i zbog dilema može li predsjednik Donald Tramp da ispuni svoja obećanja o podsticajnim mjerama.

Dow Jones ojačao je 0,19 posto, na 20.689 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,06 posto, na 2.360 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 5.898 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene dionica su nešto porasle jer je Trsmp ponovio da bi investicije u infrastrukturu mogle dosegnuti 1.000 milijardi dolara i da njegova vlada radi na ublažavanju regulacija u finansijskom sektoru.

Ta su Trsmpova obećanja prije nekoliko mjeseci podsticala snažan rast tržišta, no nakon što je nedavno njegov prijedlog zdravstvene reforme neslavno propao u Kongresu, ulagači nisu sigurni da će Tramp uspjeti da ispuni svoja izborna obećanja, pa se juče trgovalo oprezno.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što iduće nedjelje počinje sezona objava poslovnih rezultata kompanija u prvom tromjesečju. U anketi Rojtersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasle oko 10 posto u odnosu na isto lprošlogodišnji period.

“Ulagači su suzdržani dok čekaju sezonu poslovnih rezultata. Čak i ako zarade budu dobre, dionice bi i dalje mogle biti precijenjene ako ne bude značajnog smanjenja poreza jer je tržište to ugradilo u cijene. Samo bi reforma poreskog sistema, koju je najavio Tramp, mogla opravdati ovaj nivo cijena”, kaže Robert Pips, direktor u kompaniji Per Stirling Capital Management.

U prvom tromjesečju ove godine S&P 500 indeks porastao je 5,5 posto, što je njegov najveći kvartalni rast od kraja 2015. godine, no posljednjih je sedmic tržište zastalo jer je zbog brojnih političkih problema Bijele kuće sve više onih koji sumnjaju da će Tramp uspjeti da sprovede svoja obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će se krajem nedjelje Tramp sastati s kineskim predsjednikom Ksi Jinpingom, a razgovori će, po svemu sudeći, biti napeti, s obzirom da Tramp poručuje da SAD ne može više tolerisati ogromni trgovinski deficit i gubitak radnih mjesta.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamijenile 6,2 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,8 milijardi.

Na evropskim berzama cijene dionica jučee su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,54 posto, na 7.321 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,21 posto, na 12.282 boda, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.101 bod.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top