U Irskoj teško otplatiti stambeni kredit | Ekonomist

U Irskoj teško otplatiti stambeni kredit

Irska važi kao uzor među krizom pogođenim zemljama Evropske unije. Ali od rastuće ekonomije ne profitiraju mnogi.

Sve više Iraca nije u stanju da otplaćuje rate stambenih kredita i prijeti im prinudno iseljavanje.

Endrju Bredšo izgubio je bitku s bankama. Sjeća se kako je prije godinu dana, taman što je sa svojom djevojkom krenuo automobilom od kuće, kada im je ususret došlo osam kombija i policijsko vozilo. „Odmah sam znao da su tu zbog mene. Na kraju su me dva izvršioca na silu izvukla iz kuće“, priča Bredšo. Bivši limar sada živi kod devojke. Da nije nje, bio bih beskućnik.

Bredšo dijeli sudbinu mnogih Iraca. U nekim irskim gradovima dnevno se obavi i do 50 deložacija. Mnogi više nisu u stanju da plaćaju rate stambenih kredita.

„Bez obzira na pozitivno intonirane vijesti o ekonomskom uzletu Irske, mnogi i dalje svakodnevno ostaju bez krova nad glavom“, kaže Triš Barnet. Ona je i sama 2010. izbačena iz svog stana, a godinu dana kasnije osnovala je udruženje koja okuplja nesrećnike slične sudbine. „Situacija se otada nije promijenila nabolje“, kaže Barnet.

Ogorčenje zbog deložacija nedavno je dostiglo vrhunac kada je u javnost procurila vijest da je irska banka „Permanent TSB“ tokom finansijske krize pogrešno obračunala kamate na stambene kredite.

Mnoge porodice izgubile su krov nad glavom, jer nisu bile u stanju da plaćaju povećane rate. Pritom su banke bile te zbog kojih je Evropska unija prije nekoliko godina priskočila Irskoj u pomoć.

Nakon drastičnih mjera štednje, Irska je ponovno stala na noge. Čak je i sumnjičavi njemački ministar finansija Volfgang Šojble prošle jeseni izjavio da „zavidi“ Irskoj na uspijehu. Dok se još pre desetak godina o Irskoj, zbog njenog ekonomskog uzleta, govorilo kao o „Keltskom tigru“, sada se govori o „Keltskom feniksu“ koji se uzdigao iz pepela finansijske krize.

Izvor: Deutche Welle
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top