U Hrvatsku stižu električni automobili

U Split bi u dogledno vrijeme trebali da stignu prvi električni automobili čija će se električna baterija puniti solarnom energijom. Takvi automobili imaju integrisane solarne krovove, što omogućava dodatno napajanje.

– Osim toga, imaju i unutrašnje generatore koji zbog strujanja vazduha u unutrašnjosti automobila takođe pune bateriju na struju – objašnjava Sandra Grabner iz splitske kompanije “E – drive”, koja je među pionirima iznajmljivanja i prodaje ekovozila u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Automobili će se uvoziti iz Kine, a cijena je za sad tajna. Do sada su ljudi bili skeptični prema elektroautomobilima iz više razloga. Prvi je taj što su bili skupi, a što sada neće biti slučaj. Drugi je razlog nemogućnost punjenja baterije, jer Split još nema “utičnicu” za električne automobile, pa će zato ovi automobili električnu bateriju puniti sunčevim i unutrašnjim generatorima.

– Da, baterije za električne automobile su skupe i kratkog su roka trajanja, ali jedna njemačka kompanija u saradnji s partnerima iz Kine je riješila i taj problem proizvodnjom dugotrajne baterije za električni automobil. Istina, ta je baterija i skuplja od one koja se koristi u sadašnjim električnim automobilima, ali joj je vijek trajanja pređenih 240 hiljada kilometara. Znači, skuplja jeste, ali u suštiti je nekoliko puta jeftinija zbog svoje izdržljivosti u poređenju sa sličnima što se danas nudi na tržištu, jer standardne olovne baterije ne mogu da izdrže više od 40 hiljada kilometara – objašnjava Sandra Grabner.

Bitna stavka u cijeloj priči su i podsticaji. Za one koji to još ne znaju, električni automobili u Hrvatskoj koštaju 70. 000 kuna ( preko 9000 eura). Ministarstvo prirode Hrvatske i Fond za zaštitu sredine i energetsku efikasnost su pokrenuli projekt podsticanja nabavke vozila sa smanjenom emisijom CO2 kojim će se sufinansirati nabavka električnih, plug-in hibridnih i hibridnih vozila i za taj projekt bi se osiguralo sedam miljona kuna ( preko 900 hiljada eura) namijenjenih građanima i pravnim licima.

Kako nekoliko hrvatskih preduzetnika u ovom trenutku pokušava ili je već realizovalo ugovore o uvozu električnih automobila. U “E – rentu” su odlučili da krenu i s prodajom, odnosno ugradnjom sunčanih krovova na elektroautomobile, generatora i superbaterija za nevjerovatnih 240 hiljada kilometara vožnje. Međutim, ljudima ide na živce što baterija elektroautomobila, kao i baterije mobilnog telefona, moraju da se pune cijelu noć, a gorivo se na benzinskoj pumpi natoči za pet minuta.

– Baterije LifePo4 pune se za pet do deset minuta, pa je i taj nedostatak elektroautomobila stvar prošlosti – uvjerava Grabner.

U “E- rentu” trgovci i iznajmljivači vozila na dizel i benzin će dobiti konkurenciju. Oni će, kažu, zbog elektropogona u startu biti jeftiniji, a vjeruju, i zanimljiviji turistima koji, jer ovakva vozila viđaju se najčešće u milijonskim gradovima.

Izvor:

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top