U Grčkoj protesti

Demonstranti u Atini “marširaju” protiv novih mjera štednje koje bi parlament trebalo večeras da izglasa.

Takođe, sindikat javnog sektora ADEDI pozvao je na dvadesetčetvorosatni štrajk, kako bi ukazali poslanicima da glasaju protiv mjera štednje.

Pored toga, sindikat PAME najavio je da će večeras održati miting na atinskom Trgu Omonija.

Od jutros je poremećen javni prevoz u Atini, u kojoj samo povremeno saobraćaju vozovi u podzemnoj željeznici. Saobraćajna gužva je bila i na ulicama glavnog grada. Željeznički saobraćaj biće u prekidu dok traje štrajk.

Bolnice i domovi zdravlja rade, ali sa smanjenim brojem zaposlenih.

Grčka je, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspjela da dogovori sporazum o trećem paketu medjunarodne finansijske pomoći koji joj je bio prijeko potreban, kako bi izbegla izlazak iz evrozone. Novi paket vrijedan je oko 86 milijardi evra i odobren je pod strogim uslovima koji uključuju paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srijede.

U okviru mjera dogovorenih s kreditorima, Atina treba da osnuje novi nezavisni fond vrijedan do 50 milijardi evra u koji će prikupljati sredstva od privatizacije, pomoću kojih će otplaćivati novi zajam i refinansirati banke.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top