U Grčkoj najveći rast prodaje automobila | Ekonomist

U Grčkoj najveći rast prodaje automobila

Prodaja automobila na tržištu Evropske unije porasla je u aprilu za 6,9 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, pokazuju najnoviji podaci Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Prodaja vozila, mjerena brojem registrovnih novih automobila, smatra se jednim od pokazatelja privrednog zdravlja.

ACEA, sa sjedištem u Briselu, objavila je da je u prošlom mjesecu prodato nešto manje od 1,17 miliona automobila u EU, u odnosu na otprilike 1,09 milion u aprilu 2014. To je 20. uzastopni mjesec da je zabilježen rast prodaje na godišnjem nivou, navela je ACEA.

Dvije zemlje koje su najteže pogođene dužničkom krizom u evrozoni zabilježile su najveći rast prodaje vozila. Tako je u Grčkoj broj novoregistrovanih automobila u aprilu porastao za 43,3 posto, na 7.800, a u Italiji za 24,2 posto, na 148.800. U Njemačkoj je prodaja vozila porasla za 6,3 posto, u Britaniji za 5,1 posto, u Francuskoj za 2,3 posto, a u Španiji za 3,2 posto. Registracija novih vozila smanjena je u tom mjesecu u Hrvatskoj, Belgiji, Kipru, Estoniji, Luksemburgu i Holandiji.

U EU je, pak, u prva četiri mjeseca ove godine prodaja vozila porasla 8,1 posto.

Njemačka grupa Volkswagen zadržala je u aprilu vodeću poziciju po prodaji vozila, s tržišnim udjelom od 26,1 posto, a slijede Peugeot-Citroen (PSA) s 10,8 posto, Renault s 10,6 posto, Ford s 7,2 posto i Fiat-Chrysler Automobiles s 6,6 posto.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top