U Generalnoj skupštini UN-a danas glasanje o Jerusalimu | Ekonomist

U Generalnoj skupštini UN-a danas glasanje o Jerusalimu

Generalna skupština UN-a glasa danas o rezoluciji kojom se osuđuje priznanje Vašingtona da je Jerusalim glavni grad Izraela, nakon što su u ponedjeljak Sjedinjene Američke Države stavile veto na takav dokument u Savjetu bezbjednosti svjetske organizacije, a 14 ostalih članica ga je podržalo.

Uoči glasanja, američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će prekinuti finansiranje zemalja koje se protive njegovoj odluci o priznanju Jerusalima kao samo izraelskog, što je izazvalo kritike takve taktike, a jedna muslimanska oganizacija je to označila kao ucjenjivanje.

– Oni uzimaju stotine miliona dolara i čak milijarde dolara i onda glasaju protiv nas – poručio je Tramp.

Ranije je ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli, glasanje u Savjetu bezbjednosti označila kao “uvredu koja neće biti zaboravljena, imajući u vidu da su za rezoluciju glasale i zemlje saveznice Amerike”.

Danas će u 16 sati po srednjoevropskom vremenu početi sjednica Generalne skupštine, koja ima 193 članice i gdje ni jedna zemlja nema pravo veta na rezolucije koje nijesu obavezujuće. Očekuje se da velika većina zamalja glasa za rezoluciju.

Komentariši

Top