U Frankfurtu sjutra protest protiv Erdoganove ofanzive u Afrinu | Ekonomist

U Frankfurtu sjutra protest protiv Erdoganove ofanzive u Afrinu

U njemačkom Frankfurtu će se sjutra održati veliki protest pod sloganom „Solidarnost sa Afrinom“. Naime, organizatori i pristalice protesta tvrde da je sramno ono što se dešava u tom sirijskom gradu i da turska vojska nema pravo na akciju koju sprovodi nešto više od dva mjeseca. Poručuju da su izabrali Frankfurt kao grad koji je poslovni i finansijski centar ne samo Njemačke, već i Evrope i smatraju da će se njihova poruka i podrška tamošnjem stanovništvu najbolje poslati baš iz ovog grada. Poruku žele da pošalju i međunarodnoj zajednici.

– Ovo što radi predsjednik Turske Erdogan je sramno! Nema pravo da sprovodi ovakve vojne akcije, jer se zna koliko je nedužnih civila i djece stradalo. To međunarodno pravo ne dozvoljava. Bude još gore kada se zna da ovakvu vojnu akciju sprovodi Turska koja je članica NATO-a. Turski predsjednik ne zna za demokratiju i ovome treba stati na put što prije – poručuje srednjovječna Njemica koja je u organizacionom odboru protesta.

U glavnoj ulici Frankfurta, Zajlu, ali i na još par prometnih lokacija u gradu postavljeni su video bimovi na kojem se prikazuju užasne scene bombardovanja Afrina, grada na sjeverozapadu Sirije, na kojem se vide povrijeđena i uplakana djeca, ali i ruševine bombardovanih škola i bolnica, iz kojih se izvlače žrtve. Prolaznicima se dijeli propagandni materijal za sjutrašnji protest sa početkom u 14 časova i to sa glavne gradske stanice u centralnom gradskom jezgru. Organizatori se nadaju velikom odzivu i poručuju da je većinsko, kurdsko stnovništvo u Afrinu u teškoj situaciji. Smatraju da i veliki broj Turaka koji živi u Njemačkoj, a ima ih preko tri miliona, ima isto mišljenje po ovom pitanju, ali iz straha od odmazde, od strane predsjednika Erdogana ne smiju javno izreći slaganje.

Turska vojska, na inicijativu predsjednika Erdogana i njegovih najbližih saradnika, zajedno sa snagama opozicione Slobodne sirijske armije, pokrenula je 20. januara operaciju “Maslinova grančica” u Afrinu kako bi “očistila” tursko-sirijsku granicu od terorističke pretnje. U turskim vazdušnim udarima u Afrinu ubijeno je više stotina, a iz samog grada raseljeno je više od 150.000 ljudi. Ankara tvrdi da je JPG ogranak kurdske ekstremističke grupe koja u jugoistočnoj Turskoj vodi pobunu još od 1980-ih.

 

Komentariši

Top