U fokusu inspektora rad “na crno”

Prioritet i stalna obaveza Inspekcije rada je suzbijanje rada “na crno”.

– Inspekcija se fokusira na preduzeća sa više zaposlenih, ali će kontrolisati i one koji imaju samo jednog, posebno u turizmu i ugostiteljstvu u predsezoni i pojačanom nadzoru u toku ljetnje sezone – saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove, komentarišući zaključak sa posljednje sjednice vladine Komisije za borbu protiv sive ekonomije da inspekcija hitno mora posebno kontrolisati firme i hotele sa jednim zaposlenim. Čak 53,5 odsto firmi prijavljuje jednog zaposlenog, u turizmu je takvih 2.487, a među njima 147 hotela.

Iz Uprave podsjećaju da mnogi hoteli i ugostiteljski objekti trenutno ne rade.

– Sankcionišu se svi poslodavci koji nezakonito angažuju domaće i strane državljane, a kroz ukazivanja i rješenja nalaže se otklanj anje nepravilnosti i uvođenje tih lica u regularan radni odnos – saopštili su iz Uprave i istakli dobru saradnju sa drugim organima, a posebno sa Graničnom policijom kroz zajedničke nadzore.

Naveli su da se susreću sa firmama koje zvanično imaju jednog zaposlenog, a angažuju veći broj ljudi.

– Za sve što Inspekcija rada utvrdi neposrednim opažanjem na licu mjesta i uvidom u dokumentaciju, a nije u skladu sa propisima, preduzima mjere iz svoje nadležnosti – kazali su iz inspekcije.

Naveli su da Inspekcija rada nadzire sve firme u realnom i javnom sektoru, osim organa državne i lokalne uprave i nekih državnih fondova i agencija.

– Inspekcija se u okviru redovnih aktivnosti fokusira na subjekte koji angažuju veći broj zaposlenih, ali postupa i po inicijativama kojima se ukazuje na nepravilnosti i rad na crno, a koje svakomjesečno pristižu u velikom broju  -pojasnili su iz ovog državnog organa.

Na sjednici Komisije za suzbijanje sive ekonomije, potpredsjednik Vlade Milutin Simović je naglasio da inspekcija hitno mora zakucati na vrata firmama sa jednim radnikom. Poručio je i da te firme imaju izbor da prijave zaposlene prije dolaska inspekcija. Konstatovali su da je sivo tržište radne snage aktivno cijele godine, pa se fokus nadležnih ne može odnositi samo na turističku sezonu.

Komisija ojačana predstavnicima biznis zajednice i sindikata treba da bude budilnik za pojedine institucije koje ne rade kako treba, ali i za pojedince. Insistiraćemo na nagrađivanju onih koji budu radili kvalitetno i efikasno i sankcionisanju onih koji ne budu odgovorili zadacima zaključeno je tada na sjednici.

Komisija, konstituisana prošle godine od predstavnika Ministarstva finansija, uprava policije, carina, poreske i za inspekcijske poslove, dopunjena je prošle sedmice predstavnicima ministarstava turizma i rada, Privredne komore, Unije poslodavaca, Američke privredne komore, Savjeta stranih investitora, Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top