U FBiH poljoprivrednici nezadovoljni | Ekonomist

U FBiH poljoprivrednici nezadovoljni

Besplatnom podjelom voća i povrća poljoprivrednici u FBiH su nastavili izražavati nezadovoljstvo odnosom vlasti prema njima.

Poljoprivrednici su jutros u Sarajevu, ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, građanima dijelili svoje proizvode. Oni su na taj način nastavili da izražavaju nezadovoljstvo odnosom vlasti prema sektoru poljoprivredne proizvodnje.

Dijelili su svoje poljoprivredne proizvode –  , najviše paprike, paradajz, lubenice i dinje- jer, kako je rekao predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović, ne žele da ih prodavaju u bescjenje.

Podsjetio je da BiH uvozi enormne količine poljoprivrednih proizvoda iako ima svoje i da “zelena mafija hara Federacijom BiH”. “Još imamo strpljenja i Vladi dajemo dovoljno prostora za dogovor. Očekujemo da se oglasi premijer i da zakaže zajednički sastanak na kojem bi uslijedili svi naši zahtjevi koji su veoma realni. Moguće ih je ispoštovati ako Vlada bude imala dobre volje”, rekao je Muslimović.

Napomenuo je da vlasti u Federaciji BiH ne mogu da imaju opravdanja kada je u pitanju njihov odnos prema poljoprivrednicima. “Opravdanja nema da sredstava nema. Sredstava ima. Sva javna preduzeća u Federaciji imaju 20 puta više sredstava na računima u komercijalnim bankama. Zar mi treba da edukujemo ministricu finansija da isplati poljoprivrednike u Federaciji? To je smiješno, simboličnih 40 miliona u odnosu na milijardu koliko oni dijele grantovima i 700 miliona sebi za plate. Umjesto da što sada punimo 12 posto budžeta, mi bi punili 25 posto. Oni koji proizvode pune budžet, a svi ostali troše”, kazao je Muslimović.

Među 40-tak građana koji su danas uzimali poljoprivredne proizvode najviše je bilo penzionera.

“Živim od penzije. Žalosno je ovo za poljoprivrednike. Ulažu, a ništa ne dobijaju. Ovo je za njih propast, umjesto da zarade oni su na gubitku. Ovo će nama, naravno, mnogo pomoći. Dobili smo ono što će nam valjati”, rekla je penzionerka Sulejmana.

Mehmet Šahman,takođe je dobio nešto od proizvoda koje su dijelili poljoprivrednici. “Za ovo su odgovorni ministri. Prije su davali podsticaje ljudima koji nemaju zemlju, a onima koji imaju, nisu. Dinju sam dobio za unuku. Ovo je prva klasa. Žalosno je što moraju dijeliti”, kazao je Šahman.

 

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top