U Evropi se falsifikuju fitosanitarni sertifikati | Ekonomist

U Evropi se falsifikuju fitosanitarni sertifikati

 

Moskva — Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor će ograničiti uvoz jabuka iz Srbije zbog falsifikovanja srpskih fitosanitarnih sertifikata u Evropi.

“Moramo da uvedemo postupak prethodne najave za jabuke koje dolaze iz Srbije. Proizvodi neće moći da pređu granicu bez inspekcije”, izjavio je šef te službe Sergej Dankvert.

On je dodao da je pooštravanje mjera potrebno zbog vrlo rasprostranjenog falsifikovanja srpskih fitosanitarnih sertifikata, prenosi ruska agencija Tas.

“Za veliki broj proizvoda koji se izvoze u Rusiju, Evropljani su napravili falsifikovana dokumenta. Provjerili smo 33 sertifikata za jabuke iz Srbije i samo jedan od njih je autentičan”, izjavio je Dankvert.

Prema njegovim riječima, odvojena istraga Roseljhoznadzora ukazala je na relativno sličnu situaciju s fitosanitarnim sertifikatima iz Bugarske, kojoj je ta služba već zabranila izvoz jabuka u Rusiju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top