U Egiptu se planira izgradnja nove prijestonice

Kairo — Egipatska vlada planira da istočno od Kaira izgradi novu prijestonicu, a projekat bi trebalo da košta 45 milijardi dolara i da bude završen za najkasnije 7 godina.

Za izgradnju je zadužena privatna kompanija Kapital siti partners, na čijem je čelu poslovni čovjek iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Muhamed Alabar. On je i član odbora kompanije Igl hils.

Ministar za stambena pitanja Mustafa Madbuli izjavio je da je cilj vlade da u narednih 40 godina smanji zagušenja saobraćaja i prenaseljenost u Kairu, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Madbuli je, na juče otvorenoj međunarodnoj investicionoj konferenciji u Šarm el-Šeiku, naveo da glavni grad Egipta ima oko 18 miliona stanovnika i da se predviđa da će za četiri decenije ta brojka biti udvostručena. Prema njegovim riječima, u novu prijestonicu biće premješteni parlament, vlada, ministarstva i strane ambasade. “Govorimo o svjetskoj prijdestonici”, kazao je Madbuli.

Buduća prijestonica će zauzimati više od 700 kvadratnih kilometara i u njoj bi trebalo da živi oko pet miliona ljudi. Autori projekta kažu da je predloženo da grad bude smješten duž koridora između Kaira i Crvenog mora, što bi mu omogućilo i dobru povezanost s brodskim saobraćajem.

Tvorci projekta planiraju da u novom, “pametnom” gradu, koji bi trebalo da bude veličine Singapura, bude skoro 2.000 osnovnih i srednjih škola i više od 600 zdravstvenih ustanova, kao i aerodrom veći od londonskog “Hitroua”.

Još nije poznato kako će se zvati grad, ali BBC navodi da će nazivom podsjećati na “Šangri La”.

Projekat će, prema njihovim riječima, značiti otvaranje preko milion radnih mjesta.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top