U drugom kvartalu 2017. prodato je 366 miliona pametnih telefona | Ekonomist

U drugom kvartalu 2017. prodato je 366 miliona pametnih telefona

Kompanija Gartner objavila je podatke vezano za prodaju telefona u svijetu tokom drugog kvartala 2017. godine. U navedenom razdoblju (od aprila do juna 2017.) prodato je više od 366 miliona pametnih telefona.

Najveći udio u prodaji imao je Samsung koji je u drugom kvartalu prodao 82,5 miliona primjeraka. Zahvaljujući tome ubjedljivo je zasjeo na prvo mjesto Gartner-ove ljestvice.

Na drugom mjestu nalazi se Samsung-ov najveći rival –Apple. Tokom navedenog razdoblja Apple je uspio da proda 44,3 miliona iPhone-a. Treće mjesto ljestvice pripalo je Huawei-ju koji je u drugom kvartalu prodao 35,9 miliona telefona.

U narednom razdoblju bitka za četvrto i peto mjesto na ljestvici odvijaće se između kompanija Oppo i Vivo. Za sada se na četvrtom mjestu nalazi Oppo koji je uspio da proda 26 miliona primjeraka što je za oko 1,77 miliona više od petoplasiranog Vivoa koji je prodao 24,3 miliona.

Shodno gore navedenim podacima – Samsung-u trenutno pripada 22,5% tržišta, Apple-u 12,1%, a Huawei-ju 9,8% tržišta. Kompanije Oppo i Vivo uspjele su da zauzmu 7,1% i 6,6% svjetskog tržišta.

Preostalih 41,8% tržišta pripada svim ostalim proizvođačima telefona koji su tokom drugog kvartala 2017. godine uspjeli da prodaju ukupno 153 miliona telefona.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top