U drugim valutama 11,8 odsto spoljnjeg duga

U drugim valutama 11,8 odsto spoljnjeg duga

Valutna struktura državnog duga izuzetno je povoljna, s obzirom na to da je svega 11,8 odsto spoljnjeg duga u drugim valutama, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

“Prema podacima Ministarstva finansija, cjelokupni unutrašnji dug je u eurima, dok je svega 11,8 odsto spoljnjeg duga u drugim valutama”, kazali su predstavnici CBCG, komentarišući česte ocjene opozicionih partija i analitičara da se država nije smjela zaduživati u dolarima, naročito za autoput, piše Pobjeda.

Ukupni spoljni dug Crne Gore, prema podacima Ministarstva finansija, iznosi 1,576 milijardi EUR, što znači da je u drugim valutama oko 190 miliona EUR.

Iz CBCG su naveli da je od drugih valuta, u valutnoj strukturi spoljnjeg duga, najveći udio u specijalnim pravima vučenja i dolarima. Veoma mali iznos duga je u švajcarskim francima.

Predstavnici CBCG su ocijenili da svako zaduživanje u stranim valutama nosi određenu dozu rizika, ali i da država ponekad nije u mogućnosti da bira. Rizik koji sa sobom nosi svako zaduživanje u drugim valutama može se, kako tvrde, smanjiti različitim tehnikama, kao što je hedžing.

“Nekada zaduživanje u stranim valutama može nositi nižu kamatnu stopu, ali tada se javlja neizvjestan krajnji efekat po osnovu dobitka niže kamatne stope i kretanja deviznog kursa tokom perioda otplate”, rekli su predstavnici CBCG.

Država, kako su dodali, ponekad nije u prilici da bira u kojoj valuti će se zadužiti, jer to diktira investitor.

“Treba imati u vidu da ponekad, kada su u pitanju investicioni krediti, njih nije moguće dobiti u željenoj valuti, već potencijalni investitor koji odobrava ili obezbjeđuje kredit, određuje i u kojoj će valuti odobriti kredit”, saopštili su iz CBCG.

Oni smatraju da je nezahvalno prognozirati kakvo se kretanje ključnih svjetskih valuta može očekivati u ovoj godini, posebno u sadašnjim okolnostima i kompleksnoj situaciji koja je prisutna na svjetskom finansijskom tržištu.

“Kretanja vrijednosti eura do kraja godine ne zavisi samo od ekonomskih rezultata, već, čini se, mnogo više od uspješnosti rješenja nekih veoma rizičnih ratnih žarišta, koja su povezana sa krizom u Ukrajini i Siriji. Dalji razvoj događaja u Grčkoj, po pitanju postizanja dogovora oko regulisanja krize spoljnjeg duga i kvantitativne olakšice Evropske centralne banke (ECB) na planu mjesečnog otkupa obveznica u iznosu od 60 milijardi EUR, opredjeljujuće će uticati na međuvalutarne odnose osnovnih svjetskih valuta u narednim mjesecima”, kazali su predstavnici CBCG.

Oni su dodali da bi bilo i krajnje neodgovorno prognozirati kretanje valuta.

“Imajući u vidu postojeća ograničenja i činjenicu da je geopolitička i ekonomska situacija u svijetu veoma složena i neizvjesna, cijenimo da bi bilo krajnje neodgovorno davati bilo kakve prognoze o kretanju mađuvalutarnih odnosa do kraja godine. Tim prije, što mnoge relevantne institucije, poput ECB i centralnih banaka najrazvijenijih zemalja, ne posežu za takvim prognozama”, upozorili su iz CBCG.

 

Izvor: RTCG
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top