U Delti će nedjeljom raditi kafići i bioskop | Ekonomist

U Delti će nedjeljom raditi kafići i bioskop

Privrednici zbog uvođenja neradne nedjelje neće imati gubitke, jer će se promet rasporediti na ostale dane, kazala je generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju Biljana Jakić.

Ona poručuje i da nema osnova za smanjenje broja zaposlenih, jer, kako dodaje, radnici nijesu angažovani za rad samo nedjeljom.

Prethodno je menadžment tržnog centra Delta City poručio da će nedjelja kao neradni dan u šoping molu dovesti do mjesečnog gubitka od minimum milion eura kod zakupaca, te da bi 20 odsto radnika moglo da ostane bez posla.

Jakić je ponovila stav Ministarstva ekonomije da zabrana rada nedjeljom važi i za tržni centar Delta City, odnosno za prodavnice u tom objektu.

– Ako bi se izuzele prodavnice u Delti onda bi u neravnopravan položaj doveli prodavce koji nijesu u tom šoping molu – poručila je Jakić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ona je podsjetila da će u Delti raditi kafići, bioskop i ostale uslužne djelatnosti.

– Zabrana se odnosi samo na prodajne objekte, koji se bave prodajom robe. Cilj je da prodavci ne budu u neravnopravnom položaju, samo zbog toga što se nalaze u šoping molu. Moram navesti još jednu činjenicu da su se u Hercegovačkoj ulici gasili prodajni objekti i ljudi ostajali bez posla, ali niko tome nije davao takav značaj – poručila je Jakić.

Ona je navela i da potrošači zbog zadovoljenja svojih potreba ne idu da kupuju nedjeljom, već to čine zavisno od kupovne moći.

– Preliće se promet, odnosno stvoriće se navika da potrošači kupuju drugim radnim danima. To što su namijenili, kupovaće ostalim danima, a promet će se preliti na te radne dane – poručila je Jakić.

Ona ne vidi osnov ni za ocjene menadžmenta Delte, da bi zbog neradne nedjelje 20 odsto radnika u tom šoping molu moglo da ostane bez posla. Jakić ističe da će ostalih dana biti povećan obim posla.

– Zašto bi se smanjio broj zaposlenih? Zaposleni se ne angažuju za rad samo nedjeljom, oni se rotiraju u toku sedmice – navela je Jakić.

Podsjetila je da je inicijativa za neradnom nedjeljom potekla od poslodavaca, koji su i ranije poručili da će se promet preliti na ostale dane, te da neće doći do smanjenja broja zaposlenih.

Ona je podsjetila da za poslodavce koji budu radili nedjeljom postoje kazne od 1.000 do 10.000 eura, kao i zabrana rada.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top