U Crnoj Gori žive 64 milionera | Ekonomist

U Crnoj Gori žive 64 milionera

U Crnoj Gori su na kraju prošle godine 64 građanina imala depozite preko jednog miliona eura.

“Na kraju prošle godine 64 pojedinca su imala depozite od jedan milion eura i više. Najveći pojedinačni depozit građana u bankarskom sistemu iznosi 63,3 miliona eura. U skladu sa članom 84 Zakona o bankama ne možemo saopštiti ko su vlasnici milionskih štednih uloga”, kazali su Danu iz Centralne banke (CBCG).

U odnosu na podatke od prije godinu, broj milionera u Crnoj Gori se povećao za deset, dok se iznos najvećeg depozita povećao za skoro 50 miliona eura.

Ukupan iznos depozita pojedinaca i kompanija na kraju prošle godine iznosio je skoro tri milijarde eura.

“Od toga se na depozite građana odnosi 1,7 milijardi, a preduzeća 1,3 milijarde”, kazali su Danu iz Fonda za zaštitu depozita.

Kada je riječ o zemljama iz regiona, kod njih je u odnosu na broj stanovnika zastupljen veliki broj milionera.

U Hrvatskoj, prema podacima objavljenim krajem prošle godine, ima 22 hiljade milionera, koji na štednim računima drže 56,3 milijarde kuna ili 7,35 milijardi eura.

U Srbiji ima oko 18 hiljada građana koji su milioneri, dok je u Bosni i Hercegovini oko 600 građana imalo štednju veću od milion konvertibilnih maraka.


 

Izvor: Dan

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top