U Crnoj Gori na posao se čeka 2 godine

U Crnoj Gori na posao se čeka 2 godine

Dvije trećine nezaposlenih u Crnoj Gori bez posla je duže od dvije godine, pokazali su podaci koje je objavio statistički zavod Monstat.

Od 47.500 građana Crne Gore koji su bili na evidenciji nezaposlenih tokom 2014. godine, njih gotovo 31.000 je posao tražilo dvije godine i duže.

Komentarišući podatke Monstata, sociolog Srđan Vukadinović ocijenio je da je problem veoma složen i da brojke mogu da budu varljive.

“Prvo treba vidjeti ko fiktivno, a ko stvarno traži posao. Drugo, ko odbija posao. Poznato je da Biro poziva građane kad dobiju određene poslove”, rekao je on i kao primjer naveo da je nedavno oko 100 građevinskih radnika sa Biroa odbilo ponudu da radi građevinske poslove.

“Treće, treba vidjeti koji su to visokoškolci, pa im se nude nekakvi poslovi koji ne odgovaraju profesionalnoj etici diplomiranog pravnika, ekonomiste. Dakle, imamo i ljude koji jednostavno čekaju svoj posao u struci”, rekao je Vukadinović.

Prema stepenu obrazovanja, među nezaposlenima je tokom 2014. bilo najviše onih sa srednjom stručnom spremom (20.300), svaki šesti je imao više ili visoko stručno obrazovanje (7.400), dok je fakultet, akademiju ili visoku školu, kao i doktorat imalo čak 6.200 nezaposlenih građana.

Podaci Ankete o radnoj snazi Monstata pokazali su da je u Crnoj Gori prošle godine radilo 216.300 građana, a da je po stepenu obrazovanja bilo najviše onih sa srednjom školom – 88.000.

Izvor:Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top