U Crnoj Gori kupovina stana nemoguća misija | Ekonomist

U Crnoj Gori kupovina stana nemoguća misija

Podgorica — Stan u Crnoj Gori, gdje je svaki deseti građanin podstanar, gotovo je nemoguće kupiti od plate.

Zbog toga ne čudi što je trgovina nekretninama u Crnoj Gori uglavnom bazirana na transakciji novcem iz sive ekonomije, piše portal CDM.

“Nije lako dati precizan odgovor koliki udio u nekretninama ima siva ekonomija, ali je jasno da ona apsorbuje značajan dio društvenog proizvoda,” rekao je Pobjedi ekonomski analitičar Predrag Drecun, naglašavajući da, kad kaže siva ekonomija, ne misli na novac stečen kriminalom.

Statistički podaci o trgovini i posjedovanju nekretnina, prema pisanju CDM-a, takođe, pokazuju povezanost tog sektora sa sivom ekonomijom.

Prema podacima MONSTAT-a u prethodnih 25 godina, izgrađeno je 145.000 stanova, a broj domaćinstava porastao je za 29.000.

Zaključno sa 2011. godinom, bilo je ukupno 314.704 stana, odnosno u prosjeku svaki drugi građanin bi trebalo da ima svoju stambenu jedinicu. Nekretnine su, međutim, neravnomjerno raspoređene, pa je podstanar svaki deseti građanin.

Po dva stana ima 44.725 građana, po tri stana ima njih 13.120, po četiri 4.976, a pet i više stanova ima 1.795 građana, navedeno je u tekstu.

Predstavnik građevinske kompanije “Normal” Mile Gujić smatra da „prosječan građanin sa prosječnom zaradom teško može od redovnih primanja da kupi stan”, osim ako ga u tome ne prati banka. On, pak, smatra da banke daju kredite pod izrazito velikim kamatama.

Gujić je istakao da njegova firma mjesečno proda pet do sedam stanova, uglavnom kupcima koji dolaze sa ukupnim ili djelimičnim sopstvenim učešćem, a da ostatak plaćaju bankarskim kreditima.

“Osim ovog vida prodaje, dio stanova i poslovnih prostora daje se u kompenzaciju za materijal i radove”, dodao je je Gujić i naglasio da je potražnja za stanovima mnogo veća od potražnje poslovnih prostora.

Cijena Normalovih stanova u Podgorici, na lokaciji “Preko Morače”, kreće se od 1.200 do 1.400 evra po kvadratu, dok su u dijelu “Pod Goricom” skuplji.

Za jedan kvadrat takvog stana građaninu Podgorice su potrebne 2,4 prosečne zarade. U Budvi kvadrat košta 3,7 prosečnih plata, a u Herceg Novom 3,2. Uz kamatu za stambene kredite, koja ne pada ispod osam procenata, malo je onih koji mogu priuštiti kupovinu stana od 50 kvadrata pod tim uslovima, navodi portal.

 

IZVOR: TANJUG
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top