U CG radi skoro duplo više stranaca | Ekonomist

U CG radi skoro duplo više stranaca

U Crnoj Gori ove godine radi više od 40 odsto stranaca nego 2016. Prema anketi Zavoda za zapošljavanje, trenutno je 80 odsto više zaposlene strane nego domaće radne snage.

Goran Bubanja iz Zavoda kazao je kako je veliki obim zapošljavanja stranaca u Crnoj Gori specifičnost i izuzetak u odnosu na sve druge zemlje.

“Prošle godine broj zaposlenih stranaca bio je na nivou zaposlenih domaćih radnika. U 2016. Oko 13 odsto stranaca je bilo manje zaposleno nego 2015, dok u ovoj godini imaju ekspanziju. U ovom času je oko 81 odsto više zaposlenih stranaca u odnosu na domaću radnu snagu, odnosno oko 47 odsto više u odnosu na prethodni period prošle godine”, saopštio je Bubanja.

On je dodao da su poslodavci odgovorili da strance zapošljavaju jer nemaju dovoljno domaće radne snage.

“Poslodavci su naveli i da je strana radna snaga marljivija i manje zahjtevna. Kao manje važan razlog poslodavci navode da je strana radna snaga jeftinija”, naveo je Bubanja.

 

Izvor: Rtcg 1

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top