U Britaniji sve manje radnika iz EU | Ekonomist

U Britaniji sve manje radnika iz EU

Bregzit definitivno ima sve veći uticaj na tržište rada u Velikoj Britaniji, jer prema podacima o zaposlenosti u period od jula do septembra ove godine smanjen je broj radnika koji dolaze iz EU.

Izvještaj o zaposlenosti objavljen juče, pokazuje da je nezaposlenost u zemlji povećana na 4,1 odsto, kao i da je broj radnika u Velikoj Britaniji iz ostatka Evropske unije pao na najniži nivo od 1997. godine. Statistika pokazuje da je broj državljana Velike Britanije u tom periodu povećan za 448.000, na 29 miliona, dok je broj radnika iz ostalih zemalja Evropske unije smanjen za 132.000, na 2,25 miliona. To je najveći pad još od 1997. godine.

Podaci pokazuju da je interesovanje stanovnika EU van Velike Britanije za dolazak u nju radi posla, naglo opalo, poslije održavanja referenduma na kojem su Englezi većinski odlučili da napuste EU, što je bilo 2016. godine. Sa druge strane, zarade su skočile za 3,2 odsto, što je najveći skok u deceniji.

_______________________________________________________________

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top