U Britaniji napuštaju gotovinu kao sredstvo plaćanja? | Ekonomist

U Britaniji napuštaju gotovinu kao sredstvo plaćanja?

Čini se da Britanci polako napuštaju gotovinu kao sredstvo plaćanja.

Naime, podaci su pokazali kako je bezgotovinsko plaćanje po prvi put u prednosti nad plaćanjem novčanicama i kovanicama, a očekuje se da će u narednoj deceniji volumen korištenja gotovine pasti za dodatnih 30 posto.

Nije samo riječ o ‘običnim ljudima’ koji prednost daju elektroničkom plaćanju. Poslovni i finansijski sektor takođe insistira na kartičnim transakcijama umjesto korištenja gotovine. Prošle godine je korištenje gotovine od strane potrošača i poslovnih i finansijskih organizacija palo na 48 posto. 4,4 posto stanovnika Velike Britanije je izjavilo kako jako rijetko koriste gotovinu.

Prema podacima, u 2014. je sprovedeno 18 milijardi gotovinskih transakcija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, gotovina je i dalje primarni oblik plaćanja u kafićima, klubovima i kioscima.

Banka Engleske je, pak, izrazila neslaganje s tom tvrdnjom.

– Apsolutno ne. Štoviše, moglo bi se reći da je cirkulacija novčanica veća za 46 posto – tvrdi Victoria Cleland iz Banke Engleske.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top