U Aziji novi milijarder svakog drugog dana | Ekonomist

U Aziji novi milijarder svakog drugog dana

Ukupno bogatstvo milijardera poraslo je na 6 triliona dolara prošle godine, što je 17 odsto više u odnosu na godinu prije, a azijski milijarderi po prvi put prestižu američke, navodi se u najnovijoj studiji UBS-a.

“U prosjeku, broj milijardera u Aziji uvećavan je svakog drugog dana, a ukupan broj azijskih milijardera porastao je za skoro četvrtinu, na 637, u odnosu na 563 u SAD”, navodi se u studiji.

Ukupni imetak najbogatijih ljudi u Aziji porastao je za trećinu, sa 1.5 na 2 triliona dolara. Istovremeno, studija navodi da američki milijarderi još uvijek zadržavaju najveću koncentraciju bogatstva, koje je poraslo sa 2.4 na 2.8 triliona dolara, zahvaljući “tehnološkim inovacijama i finansijskim uslugama”.

“Ukoliko se ovaj trend nastavi, ukupno bogatstvo azijskih milijardera prestići će imetak Amerikanaca za četiri godine”, navodi se u izvještaju. U Evropi je broj milijardera ostao na istom nivou, sa skromnim rastom od 5 odsto na svega 1.3 triliona dolara.

Prošle godine su se na evropskoj listi milijardera pojavila 24 nova imena, dok je 21 osoba izgubila taj status. “Ovaj podatak korespondira s pređašnjim nalazom da Evropa ima najveći broj višegeneracijskih milijardera”, kaže se u izvještaju.

Podsjetimo, nedavno je da utvrđeno u kineskom parlamentu sjedi preko 100 poslanika milijardera.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top