U 2016. zlato jedina sigurna investicija | Ekonomist

U 2016. zlato jedina sigurna investicija

Niz loših podataka iz Kine i pad cijene nafte vratili su zlatu epitet bezbjedne investicione luke u nesigurnim vremenima.

Nakon tri godine gubitaka, zlato je od početka godine ojačalo više od osam odsto, postavši nabolja investicija u ovoj godini na globalnom nivou.

Unca zlata je prethodne nedjelje dostigla cijenu od 1.155,30 dolara, što je najviši nivo od 29, oktobra, a analitičari su mišljenja da najbolje tek dolazi.

“Očekujemo da će 2016. biti godina zlata i ono bi moglo da bude roba sa najboljim performansama. Postoji mnogo elemenata koji izazivaju nestabilnost na tržištu i zlato predstavlja savršenu branu za njih. Mišljenja sam da će nestabilnosti na tržištima povećati apetit investitora za zlatom te bi mu cijena u ovoj godini lako mogla da dostigne 1.350 dolara“, kaže Naeem Aslam berzanski analitičar u „AVA Trade“.

“Zlato će sigurno završiti godinu iznad 1.200 dolara. Lično, očekivao sam nešto niže cijene tokom prvog kvartala, međutim, niže cijene nafte i slabiji prinosi hartija od vrijednosti podigli su cijene zlata ranije nego se očekivalo“, dodaje njegov kolega Ole Hansen.

“Ako Fed načini zaokret u svojoj politici to bi moglo da promijeni smjer na tržištima, međutim to opet može da poveća sklonost ka zlatu jer bi labavija monetarna politika negativno uticala na dolar“, smatra Naeem Aslam.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top