U 2016. dodijeljen 21 milion državne pomoći | Ekonomist

U 2016. dodijeljen 21 milion državne pomoći

Vlada Crne Gore danas je usvojila Godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u Crnoj Gori u 2016. i Izvještaj o radu Komisije za kontrolu državne pomoći za 2016. godinu.

Saopšteno je da je u prošle godine u Crnoj Gori dodijeljena državna pomoć u ukupnom iznosu od 20.714.840,80 eura, što u odnosu na ukupno dodijeljenu državnu pomoć u 2015. predstavlja smanjenje od 11,39 odsto.

Naglašeno je i da je dodijeljena državna pomoć na nivou prosjeka zemalja Evropske unije.

“Od ukupno dodijeljene pomoći u 2016. godini 63,08 odsto dodijeljeno je malim i srednjim preduzećima, odnosno za zapošljavanje, što je okarakterisano kao nastavak pozitivnog trenda”, saopšteno je iz Vlade.

Na današnjoj sjednici Vlade utvrđen je i Predlog zakona o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno – garantnim poslovima.

“Ovim dokumentom se prvi put uređuju poslovi faktoringa (način obavljanja tih poslova, sadržina ugovora o faktoringu, prava i obaveze učesnika u poslu), kao i otkup dospjelih potraživanja. Pored toga, unapređuje se postojeći regulatorni okvir iz oblasti pružanja finansijskih usluga, čime se stvara osnova za njihov dalji razvoj. Takođe, u režim regulisanja i supervizije, pored već regulisanih subjekata (banke, mikrokreditne finansijske institucije, kreditno-garantni fondovi i platne institucije), uključuju se i drugi najznačajniji pružaoci finansijskih usluga – lizing društva, faktoring društva i društva za otkup potraživanja. Regulacijom ovih subjekata stvaraju se ujednačeniji uslovi poslovanja svih učesnika na finansijskom tržištu, omogućava se mikro, malim i srednjim privrednim društvima bolji pristup sredstvima za poboljšanje likvidnosti i unapređuje se postojeći zakonodavni okvir kojim se uređuju poslovi lizinga”, pojasnili su iz Vlade.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top