TV sučeljavanje Le Pen i Makrona preraslo u pravi verbalni rat | Ekonomist

TV sučeljavanje Le Pen i Makrona preraslo u pravi verbalni rat

Frontalni sudar dvoje finalista francuskih predsjedničkih izbora u televizijskoj debati u srijedu uveče bio je žestok: kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen optužila je Emanuela Makrona da je kandidat “divlje globalizacije”, na što joj je proevropski kandidat uzvratio da ona “širi mržnju” i “iznosi laži”.

Četiri dana prije presudnog drugog kruga u nedjelju, debata dvoje kandidata s dijametralno suprotnim programima nerijetko je prelazila u kakofoniju i u pravi verbalni rat, na završetku veoma napete kampanje.

“Macron je kandidat divlje globalizacije, uberizacije, nesigurnosti, socijalne brutalnosti i rata svih protiv svih”, nije štedjela protivnika Le Pen.

“Vi niste kandidatkinja prefinjenog duha” koja bi bila “spremna na uravnoteženu i otvorenu demokratsku raspravu”, bio je oštar Makron.

Napadi su bili žestoki i kada se povela riječ o terorizmu, pošto je u valu terorističkih napada u Francuskoj poginulo 239 ljudi od januara 2015.

“Da bismo se borili protiv terorizma najprije moramo ponovo uspostaviti svoje granice, i to odmah”, upozorila je Le Pen, obećavši “progon iz zemlje” svih stranaca za koje se sumnja da ugrožavaju sigurnost.

Sigurnost i terorizam “potpuno su odsutni iz vašeg programa”, rekla je Makronu optuživši ga da “ima razumijevanja za islamski fundamentalizam”.

“To što predlažete, kao i uvijek, bacanje je prašine u oči”, ocijenio je Makron. Istakao je da su kontrole na granici već uvedene i da zastupnici Nacionalnog fronta nisu glasali za francuski ni za evropski zakon o suzbijanju terorizma.

Makron (39), koji po anketama ima više izgleda za pobjedu, optužio je Le Pen (48) da se daje uhvatiti u “zamku koju nam postavljaju” teroristi i da bi odvela Francusku u “građanski rat”. S njom ćemo “napustiti euro i Evropu”, upozorio je nazivajući je “propovjednicom straha” dok ankete pokazuju da se većina Francuza protivi napuštanju jedinstvene valute.

Dijalog je bio napet i u vezi s Evropom. “Kako god bilo, Francusku će voditi žena, ja ili Merkel”, rekla je čelnica krajnje desnice optuživši centrista Macrona da ništa ne radi bez blagoslova njemačke kancelarke. “Išli ste kod Merkel, išli ste da tražite njen blagoslov jer ništa ne radite bez dogovora s njom”, optužila ga je, kritikujući “podložnost kandidata pokreta Naprijed Evropskoj uniji”.

“Prestanite s tim smiješnim izjavama”, odgovorio joj je Macron. “Francuska nije zatvorena zemlja. Ja sam kandidat snažne Francuske u Evropi koja štiti”, poručio je.

Bivši ministar ekonomije uzvratio je udarac na terenu brojčanih podataka optuživši suparnicu da niže obećanja koja ne može finansirati. “Nema čarobnih finansija (…) Niste obrazložili kako ćete smanjiti nezaposlenost, ništa ne nudite”.

Programi dvoje kandidata su na suprotnim stranama, Makronov je liberalan i proevropski a Le Pen je protiv imigranata, protiv Evrope i protiv sistema. Makron se najviše sviđa mladim ljudima u gradskim sredinama, srednjoj klasi i poslovnim krugovima, a Le Pen privlači seosko stanovništvo i one kojima je dosta nezaposlenosti.

“Vi ste nasljednica sistema koji već decenijama uspijeva na gnijevu Francuza, vi ste njegov parazit. Francuska zaslužuje puno bolje”, uzvratio je Makron. Le Pen koja je često gledala u svoje bilješke, s podsmijehom je nastojala isprovocirati “miljenika sistema i elita” često mu spočitavajući da njime “upravlja Fransoa Oland” i podsjećajući ga na njegovo učestvovanje u veoma nepopularnoj vladi predsjednika na odlasku.

Nakon deset dana kampanje u kojoj se nisu birala sredstva, između dvaju krugova predsjedničkih izbora, Makron i dalje vodi u anketama s oko 60 posto glasova, ali se čini da ga veoma ofanzivna Le Pen sustiže. Oko 63 posto učesnika ankete koju je Elabe sproveo za BFM TV misli da je Makron u debati bio uvjerljiviji od čelnice Nacionalnog fronta.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top